25 jaar Open Monumentendag

Foto:

Rheden – Het weekend van 10 en 11 september is het weer zover: Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Elk jaar gaan honderdduizenden mensen op pad om het nederlands cultuur-historisch erfgoed te ontdekken en een kijkje te nemen achter deuren die meestal gesloten blijven.

Rheden – Het weekend van 10 en 11 september is het weer zover: Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Elk jaar gaan honderdduizenden mensen op pad om het nederlands cultuur-historisch erfgoed te ontdekken en een kijkje te nemen achter deuren die meestal gesloten blijven.

In 2011 is het de 25e keer dat dit festijn georganiseerd wordt en in dit jubileumjaar is gekozen voor het thema:

Nieuw gebruik – Oud gebouw

Dit betekent dat de herbestemming van monumenten centraal staat en ook in de verschillende dorpen van de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn tijdens Open Monumentendag heel wat voorbeelden van hergebruik te bewonderen.

 

Rozendaal

In Rozendaal kan men op zondag 11 september in de kerk om 12.00 uur een beeldpresentatie bijwonen over de geschiedenis van het jachthuis op de Imbosch en zijn omgeving. Daarna kan men rond het jachthuis een begeleide wandeling maken, waarna ook het jachthuis van binnen te bekijken is. Dit is door de huidige eigenaars volledig

gerestaureerd en is nu voor het eerst in nieuwe glorie te bewonderen, een unieke kans!

Dezelfde dag kan men aan de Rosendaalselaan ook twee tuinen bekijken: de tuin van de Villa Rozenhof op nr. 36, ooit buitenverblijf van het Kasteel, en de tuin van nr. 11/15, een vroegere wasserij/blekerij. De Herenkerk is beide dagen geopend en herbergt een tentoonstelling van schilderschool TerpenTijn.

 

Gemeente Rheden

Ook in de diverse dorpen van de gemeente Rheden is weer veel te zien. 

Zo kan men in Laag-Soeren alles leren over het oude badhuis, nu in gebruik als appartementencomplex.

Landhuis de Bockhorst in Spankeren heeft een lange historie, maar is nu woonhuis en boerderij en beide dagen te bekijken.

Een mooi voorbeeld van herbestemming in Dieren is de Oranjerie van het prachtige Carolinapark. Het gebouw is dit jaar volledig gerestaureerd en ingericht als petit café. De Dierense Sjoel gebouwd in de 19e eeuw, is sinds vorig jaar weer in gebruik als synagoge, waarbij ook vele andere activiteiten worden georganiseerd.

In Rheden is een goed voorbeeld van hergebruik van een voormalige kerk te zien, nu verbouwd tot kantoor, met behoud van vele originele elementen.

Het vroegere gemeentehuis in De Steeg heeft een andere bestemming gekregen als kantoorpand, maar de mooie hal met monumentaal glas-in-lood raam en nog veel meer fraais is bewaard gebleven en tijdens Open Monumentendag te bewonderen.

In Velp wordt het prachtige voormalige postkantoor opengesteld voor het publiek, evenals een bijzondere kantoorvilla op de grens met Arnhem.

 

Het volledig overzicht van opengestelde monumenten en activiteiten staat in een programmaboekje, dat vanaf 24 augustus op diverse plaatsen in de gemeenten verkrijgbaar is, onder meer bij de gemeentehuizen en de servicecentra, de bibliotheken en VVV-serviceposten , het Cultuurhuus in Laag-Soeren en bij diverse boekhandels en

horecagelegenheden.

U kunt het boekje ook online bekijken: monumentenboekje 2011

Verder informatie is ook te vinden op de landelijke website: www.openmonumentendag.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden