Politie en leden preventieteams actief bezig in de wijk om inbraken te voorkomen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Afgelopen dagen zijn de politie en verschillende preventie teams druk geweest in diverse wijken van Velp. Hiermee proberen ze inwoners op de hoogte te stellen van het bestaan en de functie die de preventieteams in de verschillende wijken hebben.

In diverse wijken zijn in de afgelopen weken acties gehouden om mensen op de hoogte te brengen en van informatie te voorzien omtrent het bestaan van preventieteams om inbraken te voorkomen in Velp.

2014-02-07 Wat is verdacht gedrag004

Velp is verdeeld in diverse wijken waar inwoners actief zijn om inbraken te voorkomen, zogenaamde preventieteams. De leden hiervan letten extra goed op bij mogelijke verdachte situaties en melden deze aan elkaar via E-mail en zo ook de wijkagenten, zodat zo veel mogelijk bewoners op de hoogte zijn en mee kunnen “kijken” en “helpen” als er zich verdachte situaties voordoen.

Automobilisten werden op diverse plekken in Velp aangehouden door de politie zodat er informatie overhandigd kon worden over het bestaan van de preventieteams. Tevens werden automobilisten aangesproken over het nut en de zin om ook lid te worden van een preventieteam en samen met elkaar de buurt veilig te houden.

Klopt dat wel?
U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken? U voelt dat het niet klopt.

Ook als u twijfelt, belt u de politie op 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Hoe herkent u een inbreker?
Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Plekken waar het logisch is om stil te staan of waar je juist doorloopt. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie op 112.

Wat is verdacht gedrag?
Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als zij gaan inbreken. Zij selecteren een huis, schatten in hoe makkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen naar binnen, bellen ze aan, voelen ze aan deuren of ramen, lopen ze om huizen heen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Wist u dat het in sommige gevallen zelfs strafbaar is om voorbereidende handelingen uit te voeren?

Wat kunt u zelf doen?
Ziet u een verdacht persoon, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt.

Durft u dit niet, bel dan 112. U geeft door wat en wie u ziet en de politie kan dan dankzij uw melding misschien een inbraak voorkomen. In sommige gevallen is het zelfs strafbaar om voorbereidende handelingen uit te voeren. Twijfel dus niet maar bel de politie.

Wat wil de politie weten?
De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf op wat u zag:

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken
  • Welk vervoersmiddel? (merk, model, kleur en kenteken).

Andere mogelijkheden die inbrekers gebruiken om zich toegenag te verschaffen tot uw huis:

Cilinder uittrekken of afbreken:

Hengelen:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen