Hoeveel handen trekt Vele Handen?

Foto: Gelders Archief

REGIO – De aanmeldingen in de eerste weken na de start van het project ‘Verlos Gelderse Geboorteakten’ bij Vele Handen op 12 januari zijn boven verwachting verlopen. De start kreeg aardig wat aandacht in de media, zoals de lokale nieuwswebsite http://rheden.nieuws.nl, de Stentor en de huis-aan-huisbladen van Wegener.

Blij verrast!
Meer dan 240 vrijwilligers hebben zich aangemeld om gegevens van Gelderse geboorteakten online te ontsluiten, die tot op heden gegevens van meer dan 5500 scans (op één scan staan gemiddeld vier akten, dus ruim meer dan 20.000 geboorteakten) online hebben ingevoerd. Gemiddeld komt dat neer op circa 400 scans per dag. Projectmedewerker Franka Salomons is dan ook blij verrast door de eerste resultaten.

Drie controleurs verzetten bergen met werk
Enkele online vrijwilligers gingen zeer snel van start, zij verwerkten in die korte periode meer dan 400 scans per persoon. De meesten deden het rustiger aan en ‘scoorden’ tussen de tien en honderd scans per persoon. De drie controleurs, die het werk van de vrijwilligers checken op onder meer typefouten, verzetten bergen met werk. Zij konden vrijwel alle ingevoerde akten controleren.

Meer cijfers
Franka Salomons harkte nog meer cijfers bij elkaar, die een aardig doorkijkje geven in wat er online gebeurt. Ongeveer de helft van de online vrijwilligers die meewerken, is afkomstig uit Gelderland. 65% van de vrijwilligers is ouder dan 45 jaar. Hoewel veel vrijwilligers al aan andere projecten van Vele Handen meedoen, is bijna 45% van de Vele Handers bij het geboorteakten project nieuw. De meeste volontairs werken overdag en in de vroege avond aan ‘Verlos Gelderse Geboorteakten’.

Sommigen zijn zo enthousiast dat zij hun vondsten meedelen op Twitter, bijvoorbeeld over oude beroepen tapper of lantaarnopsteker.

Nieuwe vrijwilligers blijven welkom en kunnen zich aanmelden via Vele Handen.

Gelders Archief00

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen