Nieuwe Steeds Voorwaarts komt aan in Dieren

DIEREN – Maandag 23 februari, aan het eind van de middag, werd de nieuwe veerpont voor Roland Jansen feestelijk ingehaald aan de Veerstoep in Dieren, zelfs de klokken in Dieren werden geluid bij binnenkomst van de nieuwe veerboot.

“Eindelijk, daar komt hij dan..” schreven wij vorig jaar zomer al. Dat er een nieuwe veerpont aan zat te komen ter aflossing van de inmiddels nu 65 jarige ‘Steeds Voorwaarts’ was al langer duidelijk, dat het allemaal wat anders liep dan verwacht niet. Veerbaas Roland Jansen hield het publiek en ons op de hoogte middels de website van de veerpont, en daar kwam plotseling het bericht dat het vaartuig de werf in Friesland zou verlaten om 2 dagen later hier te arriveren.

2015 02 23_nieuwe veerpont_3121_kopfoto

Het vaartuig werd rond de klok van vieren verwacht aan de veerstoep van Olburgen. Een groot aantal mensen – op beide oevers – stond al te wachten. Camera’s en smartphones in de aanslag. Ook de regionale omroep was erbij, niet verwonderlijk als je weet dat het een unieke gebeurtenis is.

Het vaartuig zou aankomen aan de kant van Olburgen. Daar was tegen de klok van vieren een bootje aangekomen met daarop mensen die gingen assisteren bij het aanmeren van de nieuwe pont. Goed zichtbaar, in het oranje, deden zij hun werk, touwen en kabels werden alvast klaargelegd.

Om goed tien over vier kwam het konvooi in zicht, iemand in het publiek schreeuwde dat hij de pont aan zag komen. Even later begonnen de klokken van de toren aan de Hoogstraat vrolijk te luiden, een feestelijk onthaal dus!

2015 02 23_konvooi  met nieuwe veerpont 3108_bewerkt-1

De veerpont was niet alleen, dat kan niet, hij werd voortgetrokken door een sleepboot en aan de zijkant was ook nog een sleepboot vastgemaakt om mee te helpen duwen en bijsturen. Ook een controle vaartuig was erbij, een grote rubberboot met mensen erin die de boel in de gaten hielden en vanaf daar werd er door de zoon van de veerbaas ook gefilmd.

Om half vijf was de nieuwe veerpont – zij het haaks op de vaarroute – vastgemaakt en werden de begeleidende vaartuigen losgemaakt zodat deze weer huiswaarts konden keren.

De pont kan nog niet direct gebruikt worden, er zijn nog een aantal zaken te controleren en in te regelen, voordat de nieuwe veerboot de diensten kan hervatten. Ook zal de ketting waarmee hij zich naar de overkant trekt, bevestigd dienen te worden. Genoeg werk dus voor de veerbaas en diens medewerkers, het is de bedoeling dat komende zaterdagmiddag het veer officieel in gebruik genomen gaat worden.

2015 02 23_3101 oude veerpont

De nu ‘oude’ veerpont, die deze week uit de vaart is vanwege de komst van zijn vervanger en ligt met een kabel en een touw voor voorlopige verankerd aan de Dierense kant, zijn laatste vertrek af te wachten en mag dan eindelijk op 65 jarige leeftijd met pensioen.

rheden.nieuws.nl feliciteert Roland Jansen en zijn medewerkers met de nieuwe aanwinst.

(Bijdrage: Peter de Waard)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen