Plusbus Rheden/Rozendaal maakte grote sprongen in 2014

Foto: Theo Jansen, rheden.nieuws.nl

RHEDEN/ROZENDAAL – De PLUSBUS Rheden/Rozendaal heeft in 2014 een forse sprong voorwaarts gemaakt. Werden in december van het startjaar 2012 bijna 100 ritten verzorgd en was in december 2013 het aantal al gestegen tot bijna 450, in de laatste maand van 2014 is het aantal uitgevoerde ritten verder opgelopen tot ruim 600.

Van 4000 naar 7000 ritten, een enorme groei!
Het totale aantal ritten in 2013, het eerste volle jaar op eigen benen, bedroeg bijna 4000. In heel 2014 zijn iets meer dan 7000 ritten verzorgd. Al met al een enorme groei en een bewijs dat de PLUSBUS in een grote behoefte voorziet. Ook opmerkelijk is de stijging van het aantal mensen dat aan een rolstoel is gebonden. In 2014 waren dat er bijna 1300, terwijl de teller eind 2013 nog maar op 560 stond.

De PLUSBUS is er voor inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal die 55 jaar of ouder zijn en voor gehandicapten van alle leeftijden. Voor beide groepen geldt dat zij redelijkerwijs geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De reisbestemming moet liggen binnen de beide gemeenten of in de direct omliggende gemeenten, omdat daar veel voorzieningen zijn gevestigd waar inwoners uit Rheden en Rozendaal op zijn aangewezen. Dat geldt ook voor de ziekenhuizen in Zutphen en Zevenaar.

Bijna 60% van de klanten kwam uit Velp en Rozendaal. Daar zijn de inwoners in doorsnee wat ouder dan elders en staan meer woonvormen die daarvoor bedoeld zijn. Ook inwoners van het dorp Rheden maken meer dan gemiddeld gebruik van de PLUSBUS.
Dieren telt verhoudingsgewijs minder klanten; dat hangt ook samen met de beschikbaarheid van de buurtbus voor vervoer binnen het eigen dorp. Het aantal vragen in Dieren is overigens wel toegenomen. Het aandeel van de kleine kernen is nog wat achtergebleven.

Meeste klanten hebben een “sociaal” reisdoel
Belangrijke bestemmingen voor de reizigers met de PLUSBUS zijn uiteraard de ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen in Arnhem, Velp, Zevenaar en ook Zutphen. De grootste groep bestaat echter uit klanten met een “sociaal” reisdoel, gewoon op visite om sociale contacten te onderhouden, naar een bijeenkomst van club of vereniging, naar een winkel of restaurant of andere recreatieve uitstapjes. Daarmee blijven mensen in goed contact met de samenleving, dat zou zonder de PLUSBUS veel moeilijker zijn. Dat geldt ook voor bezoek aan de dagopvang in met name Rheden.

De veranderingen in de WMO zullen kunnen leiden tot verdere groei van de behoefte aan vervoersservice zoals de PLUSBUS aanbiedt.

In 2014 heeft de PLUSBUS ook in materieel opzicht een grote stap gezet. Met bijdragen van de beide betrokken gemeenten, de Dullertsstichting in Arnhem, de RABObank en de Peugeotdealer in Dieren kon een tweede rolstoelbus worden aangeschaft. Daarmee onderstrepen deze instellingen en bedrijven het belang van dienstverlening zoals de PLUSBUS die aanbiedt. Bovendien verwachten ook zij dat de behoefte aan vervoer van ouderen gehandicapten verder zal toenemen. Het laatste blijkt ook uit de verhoging van de subsidie van beide gemeenten. Mede daardoor is het nu niet nodig de tarieven te verhogen.

Klanten zijn tevreden!
De klanttevredenheid was in 2014 over het geheel genomen weer hoog. Natuurlijk gaat er ook bij de PLUSBUS wel eens wat mis. Na mondelinge en schriftelijke excuses volgt het aanbod om een volgende rit met dezelfde bestemming gratis te verzorgen. Het totaal aantal klachten is in 2014 beneden 1% gebleven.

Gedragen door vrijwilligers
Zoals bekend werkt de PLUSBUS helemaal met vrijwilligers. Rond 35 chauffeurs, 6 mensen die de roosters voor de ritten maken en 4 leden van het stichtingsbestuur zorgen ervoor dat alles draait. Wanneer de 6 leden van de Klankbordgroep daarbij worden geteld, blijkt dat er ongeveer 50 vrijwilligers actief bij betrokken zijn bij de PLUSBUS.

Daarbij moet de samenwerking met het Meldpunt voor Vrijwillige Thuishulp MVT worden genoemd. Vrijwel alle ritten met de PLUSBUS worden afgesproken via de telefoon van het MVT. Dat kan ‘s ochtends tussen 09.30 en 11.30u (026-3707070). Ook via de website is het mogelijk een rit af te spreken: www.plusbusrhedenrozendaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen