Fredericusschool de eerste duurzame school te Velp

Foto:

VELP – Door 104 zonnepanelen wekt de Fredericusschool vanaf dit voorjaar haar eigen energie op. Alle lampen worden vervangen door duurzame LED-verlichting. Zo is de Fredericusschool de eerste duurzame school in Velp!

Duurzame school
De Fredericusschool bespaart hiermee 24.000 kg CO2. Dit staat gelijk aan maar liefst 1.200 volwassen eiken. Daar kan je 4 voetbalvelden vol mee planten! Daardoor heeft de school haast geen grijze stroom meer nodig. De verduurzaming van de school wordt samen met Slim opgewekt gerealiseerd. Het schooldak krijgt een aantal technische hoogstandjes: “We gebruiken panelen met een hoger rendement dan gebruikelijk. Door daarnaast de panelen te plaatsen in een dubbel frame, maken we optimaal gebruik van het beschikbare dakoppervlak” vertelt Rob Wieggers, initiatiefnemer bij Slim opgewekt.

Duurzame bewustwording
Bewust omgaan met de wereld om je heen is een belangrijk onderwerp in de school. Hans van t’ Rot, directeur van de Fredericusschool heeft duurzame bewustwording hoog op de agenda. “Het is voor de leerlingen belangrijk om te zien waar energie vandaan komt. Hoe werkt de verwarming? Waarom gaan de lampen aan? Als je dat zichtbaar kan maken in de school, dan maak je het begrijpelijk”. Met het monitoringsscherm van Slim opgewekt bij de ingang van de school is straks te zien hoeveel stroom er wordt bespaard en opgewekt. Dit zien leerlingen in begrijpelijke voorbeelden zoals de vertaling van kWh in uren smartboard, kopjes thee of hoe ver ze moeten fietsen. Zo worden de leerlingen betrokken bij hun duurzame school.

Delta voorloper in duurzaamheid
De Fredericusschool is onderdeel van Stichting Delta, die eerder al zeven van hun scholen in Arnhem en Groenlo verduurzaamden. Dit jaar zet Delta de volgende stap met de Fredericusschool in Velp en de Paasberg in Renkum, die beiden de eerste basisschool in hun gemeente zijn die hun eigen energie opwekken.

Fredericus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen