Start herinrichting Emmastraat Velp

VELP – Op 16 maart zal gestart worden net de herinrichting van de Emmastraat in Velp, deze datum werd tijdens een bijeenkomst bekend gemaakt die vanuit de gemeente georganiseerd werd in de parochie van de kerk op donderdagochtend 5 maart.

De projectleider Martin Verstegen van gemeente Rheden, gaf uitleg over de plannen en waarom deze herinrichting zo wenselijk is. Vanuit de ondernemers is aangeven dat de Emmastraat erg gedateerd is qua uitstaling en inrichting. Samen met de gemeente, ontwerpers, en een klankbordgroep met daarin enkele ondernemers, bestuur van de kerk en de Fredericusschool zijn de wensen en mogelijkheden bekeken en in kaart gebracht.

3De laatste keer dat de Emmastraat een metamorfose onderging was in 1985, het straatmeubilair, groen en verharding zijn uit die tijd en voldoen niet meer aan de huidige wensen en het gebruik van deze populaire winkelstraat. De panden in de Emmastraat zijn van grote historische waarde en met de nieuwe inrichting moeten deze prachtige gevels weer meer aandacht gaan vangen. De huidige parkeerplaatsen, bloembakken en de vele verschillende klinkers geven een onrustige uitstaling.

In de nieuwe situatie heeft men getracht door de keuze van verschillende gekleurde klinkers en andere verhardingsmaterialen te ‘spelen’ met de ruimte. Voor voetgangers en fietsers wordt de plaats op de weg bepaald zonder dat er werkelijk een trottoir of fietspad aangelegd wordt. Er zal ruimte komen voor terrasjes, en meer parkeerplekken voor fietsen.

4Voor de Fredericusschool staat het belang voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen voorop. Er worden beugels voor de school geplaatst waardoor er geen auto’s kunnen parkeren en er is een duidelijke scheiding, tot waar de kinderen kunnen lopen en opgehaald kunnen worden door de ouders.

De Kerk krijgt een kerkplein waardoor de kerk meer in het oog zal vallen, voor de kerk komen twee bomen, een fluweelboom en een hemelboom en daar omheen een rand waarop men kan zitten. Verder in de straat worden tulpenbomen geplant, deze geven in de zomer prachtige bloemen en in de herfst verschillende herfstkleuren.

Projectleider Martin Verstegen:
“De voorbereidingen, planning en werkwijze van uitvoering een dergelijk ingrijpende en grote herinrichting, gaat vele malen anders dan de manier waarop men vroeger te werk ging. Daar waar de gemeente vroeger een opdracht gaf hoe de zaken moesten verlopen is er nu veel meer overleg en worden er met verschillende partijen zoals belanghebbenden, ondernemers en bewoners gekeken naar de mogelijkheden. In de Emmastaat is sprake van veel verschillende wensen en belangen, maar met dit plan zijn we er in geslaagd om deze zo goed als mogelijk bij elkaar te krijgen”.

5Ook de aannemer Antea Realisatie zal met deze wensen rekening houden, zo wordt er begonnen bij de Fredericusschool om daar klaar te zijn voordat de Citotoetsen beginnen en de leerlingen zo min mogelijk hinder van de bouwwerkzaamheden ondervinden. Als het gedeelte voor de school klaar is gaat men beginnen aan het kerkplein en werkt men vervolgens richting de Hoofdstraat, dit gedeelte zal een korte tijd afgesloten zijn maar alle winkels blijven wel bereikbaar.

Als laatste komt het gedeelte richting het spoor aan de beurt, dit gedeelte wordt vanuit de Pastoor Koenestraat tot aan de spoorwegovergang, door gebruik van dezelfde verhardingsmaterialen, wat nu niet het geval is, meer bij de “Winkelstraat met karakter” betrokken.

Emmastraat de “Winkelstraat met karakter”
De ondernemers van de Emmastaat hebben er zin in, zij maken zich op voor een periode met mogelijk wat overlast en zien dit zonder al te veel problemen tegemoet. In het weekend voorafgaande aan de start van de werkzaamheden hebben diverse winkels hapjes/drankjes en aanbiedingen voor hun gasten. In juni houden zij een stippenkaartactie en na realisatie van de herinrichting zal een groot openingsfeest gegeven worden.

Klik op de bovenste foto voor meer informatie over de herinrichting, met diverse foto’s van de nieuwe situatie, klik op de onderstaande link voor een filmpje waarin de nieuwe situatie weergegeven wordt.

 

Emmastraat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen