Controle politie: 400 blaasproeven, zes bekeuringen en twee auto’s ingenomen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP/RHEDEN – In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag 13 en 14 maart werden er diverse controles gehouden door een aantal vaste medewerkers en een aantal leden van de vrijwillige politie van het team IJsselwaarden.

De politie nam ruim 400 blaasproeven en controleerde een nog grotere hoeveelheid auto’s. Er werden drie bekeuringen uitgeschreven voor het rijden onder invloed en drie bekeuringen voor het rijden zonder rijbewijs. Er werd één auto ingenomen in verband met openstaande boetes.

De controle werd op verschillende plaatsen gehouden en was, zoals gericht op alcohol en op de opsporing van mensen, die een veroordeling ‘open’ hadden staan. Mensen, die verkeersboetes hebben lopen bij het CJIB, maar ook mensen, die door de rechtbanken zijn veroordeeld tot geldstraffen of vrijheidsstraffen.

Bij de controle werd gebruik gemaakt van ANPR-voertuigen. Voertuigen die automatisch nummerborden kunnen “lezen”, de zogenaamde Automatic Number Plate Recognition. Aan de camera hangt software, die een database raadpleegt van kentekens, waar een signalering aan hangt.

De signaleringen die in deze database staan zijn velerlei: gestolen voertuigen, onverzekerde voertuigen, voertuigen waarvan de houders gesignaleerd staan voor boetes of vonnissen, maar -afhankelijk van de deelnemers aan de controle – het kan ook gaan om kentekens van houders die een rekening bij de fiscus moeten voldoen. De database kan ook kentekens bevatten van mensen die in verband met woninginbraken gebracht worden.

  • omstreeks 17.30 u werd in Rheden, op de Zutphensestraatweg, de auto van een 64-jarige inwoner van Ellecom in beslag genomen. De auto stond op naam van een bedrijf, waar de belastingdienst een vordering voor had openstaan. De douane handelde dit beslag af, wat een normale procedure is bij belasting-hits.
  • omstreeks 19.00 u werd een 23-jarige inwoner van Velp op de Arnhemsestraatweg in Rheden gecontroleerd. Hij reed in een personenauto en verkeerde onder invloed van alcohol (335 ug/l). In verband hiermee is hij gedagvaard om bij de politierechter tekst en uitleg te geven. Het betrof een beginnend bestuurder, die in 2011 voor eenzelfde feit was aangehouden. Hij moest naar aanleiding daarvan een Educatieve Maatregel (opgelegd door het CBR) volgen.
  • omstreeks 21.45 u werd in Velp op de President Kennedylaan een 27-jarige inwoner uit Lichtenvoorde gecontroleerd. Hij reed in een personenauto en blies 505 ug/l op het ademanalyseapparaat.
  • omstreeks 22.15 was het weer raak op de President Kennedylaan in Velp. Nu voor een 49-jarige inwoner uit Velp die zonder rijbewijs op een brommer reed, maar wel onder invloed verkeerde (215 ug/l). Omdat de man geen rijbewijs heeft, wordt hij voor de toepassing van art. 8 WVW (rijden onder invloed) beschouwd als een beginnend bestuurder, voor wie de strafbare grens voor rijden onder invloed bij 88 ug/l ligt (= 0,2 promille). Voor de ervaren bestuurders is die ondergrens 220 ug/l (= 0,5 promille). Met andere woorden was deze man in het bezit geweest van een rijbewijs en had hij het rijbewijs langer dan 5 jaar in zijn bezit gehad, dan was hij niet bekeurd voor rijden onder invloed.

“Betekening van een vonnis”
Naast bekeuringen voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs kreeg de man een niet-onherroepelijk vonnis van de rechtbank in verband met een oudere zaak uitgereikt. Dat noemen ze bij de politie ‘betekening van een vonnis’. Deze betekeningen gebeuren alleen bij vonnissen, waar de veroordeelde niet aanwezig was bij de zitting. Hij zou daardoor niet kunnen weten dat hij veroordeeld is, dus moet hem het vonnis bekend worden. Door deze betekening weet de veroordeelde man vanaf dat moment dat tegen hem een vonnis is uitgesproken en heeft hij daarna 14 dagen de tijd om in (hoger) beroep te gaan. Gaat hij niet in hoger beroep, dan wordt het vonnis na die 14 dagen onherroepelijk en kan het ten uitvoer worden gelegd.

  • Tussen 23:00 en 24:00 uur werden er op de Larensteinselaan in Velp nog 2 personen bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs. Het ging daarbij om 27-jarige inwoner uit Rheden en een 67-jarige inwoner uit Arnhem. Beiden reden in personenauto’s en kregen een proces verbaal.
  • omstreeks 01.00 uur werd op de Larensteinselaan in Velp de auto van een 22-jarige inwoner uit Arnhem afgesleept. De man had 5 boetes voor een totaalbedrag van ruim € 2200,– open staan. Hij kon niet betalen en dus werd zijn auto buiten gebruik gesteld. Dat betekent voor deze man dat de kosten van slepen en stallen nog bovenop de openstaande boete komen. Dus een hele goede reden om tijdig boetes te betalen.
  • omstreeks 05.30 uur op zaterdagochtend werd een 21-jarige inwoner uit Arnhem bekeurd voor het rijden onder invloed op een snorfiets. Dit gebeurde op de Alexanderstraat in Velp. De verdachte, ook een beginnende bestuurder, blies 160 ug/l.

Preventieve controles naar aanleiding van ANPR-hits
Gedurende de controle en op verschillende locaties is een aantal voertuigen en de inzittenden daarvan gecontroleerd naar aanleiding van ANPR-hits. De eigenaren van de gecontroleerde voertuigen zijn bekende op het gebied van (woning-)inbraken. Deze controles werken mogelijk niet alleen preventief, maar het levert ons ook nieuwe informatie op.

Opsporing veroordeelden naar aanleiding van ANPR-hits
Vrijdagsmiddags werd vanuit dezelfde achtergrond – opsporing veroordeelden – gedaan door de politie in Velp. een 33-jarige Velpenaar aangehouden in verband met een openstaande vrijheidsstraf van 50 dagen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen