RHEDEN/ROZENDAAL – Het is überhaupt nog maar de vraag of de Mirco Omroep Stichting (M-FM) haar licentie, frequentie en daarmee de uitzendrechten kan blijven behouden. De gemeente Rheden is namelijk aan een onderzoek bezig naar het reilen en zeilen bij de lokale omroep M-FM.
De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren al vaker vragen gehad omtrent de situatie bij M-FM en heeft besloten deze begin 2015 eens nader te bekijken. Hierbij bleek dat M-FM geen voltallig programmabeleid bepalend orgaan ofwel PBO meer heeft na het opstappen van het vorige PBO in augustus 2014.
M-FM kreeg vijf jaar geleden de licentie, frequentie en daarmee de uitzendrechten voor de tweede keer in rij, voor vijf jaar, als lokale omroep in gemeente Rheden en Rozendaal. Deze werd door het Commissariaat van de Media toegewezen. Meerdere vrijwilligers stapten vrij snel op na onenigheid met het bestuur van de stichting.
Het vorige PBO was ontevreden over de dienstverlening en programmering van M-FM en kreeg hier geen vat op, ook na het geven van diverse adviezen was er geen enkele verandering te bemerken. Ook was geenszins duidelijk waar de subsidiegelden die M-FM van beide gemeenten ontving, aan uit gegeven werden.
Of het bestuur nog aanspraak gaat maken op een verlenging van de licentie en de uitzendrechten is niet duidelijk. Na herhaaldelijk contact gezocht te hebben, kreeg rheden.nieuws.nl uiteindelijk voorzitter Willem Ekdom telefonisch te spreken. Op de vraag naar een reactie laat de heer Ekdom, weten, niet bereid tot commentaar. “Als wij nieuws hebben publiceren wij dat zelf wel, u kunt dat dan lezen op onze site of op de kabelkrant of zo iets.”
Medio april moeten de aanvragen voor licenties en uitzendrechten voor de komende vijf jaar weer bij het Commissariaat van de Media zijn. Er gaan berichten rond in de media, waaronder De Gelderlander, dat er mogelijk een aanvraag gedaan wordt door een nieuwe partij, RTV Rheden-Rozendaal.
Regels voor lokale radiostations
Er bestaan vaste regels waaraan een lokale omroep moet voldoen. Een belangrijk uitgangspunt voor het CvdM is dat de omroep in de programmering voldoende aandacht schenkt aan het eigen verzorgingsgebied. Daarvoor hanteert de wet de zogenaamde ICE-norm, deze norm bepaalt dat ten minste vijftig procent van de totale uitzendtijd een informatief, cultureel of educatief karakter moet hebben en gericht moet zijn op de eigen gemeente.
Verder moet de omroep beschikken over een PBO, dat representatief is voor de belangrijkste stromingen die in de gemeente voorkomen. Bijvoorbeeld een geestelijke, een ondernemer en een burger. Het PBO controleert het programma aanbod en spreekt adviezen uit namens de inwoners van de gemeente, over wat zij belangrijk vinden hoe een programma er uit ziet, zowel op radio als de kabelkrant.
Meer publicaties hierover: http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem-e-o/rheden/lokale-omroep-m-fm-wankelt-wegens-niet-voldoen-aan-wet-1.4801611
http://www.m-fm.nl/gelderland-weer-verkeerd-ingelicht/
M-fm reageert via Twitter: Lol @ hetrhedennieuws de trekpop van wethouder # pos kom eens met nieuws in plaats van de politiek naar de mond praten