Onrust in Velp-zuid betreft bouwplannen omgeving Van Kolplein.

Foto:

VELP – Verontrustende bewoners rond het Van Kolplein zijn woensdagavond bij elkaar gekomen in een door het inloophuis ’t Trefpunt beschikbaar gestelde huiskamer. De avond was volgens José, een bewoonster van de wijk, nodig om de nog vele openstaande vragen en onduidelijkheden onder de bewoners weg te krijgen.

José heeft hiervoor het ombudsteam van PvdA Rheden om hulp gevraagd. Marleen Noorland, lid van het ombudsteam zat de avond voor en heeft samen met José vooraf enkele vragen opgesteld en deze bij woningstichting Vivare neergelegd. 
 
Zo’n 30 omwonenden van het Van Kolplein hebben gehoor gegeven aan de oproep en zijn naar deze avond toegekomen. Deze avond en kregen zij de gelegenheid vragen te stellen en helderheid te krijgen over de sloop- en bouwplannen die in augustus dit jaar van start gaan. Tevens waren er twee raadsleden van de SP vertegenwoordigd.
 
Medewerkers van Vivare zelf waren afwezig, maar Marleen Noorland heeft samen met Marion Schoeman (gemeenteraadslid van de PvdA) en Liesbeth Schaap (SP Rheden) getracht de vragen uit te leggen.
 
Er heerst onrust in de wijk doordat mensen het gevoel hebben geen gehoor te krijgen bij woningstichting Vivare. De woningstichting informeert haar huurders middels vele brieven, tijdens de avond blijkt dat door de veelvoud aan brieven mensen “door de bomen het bos niet meer zien”. Sommigen lezen de brieven slecht, ze maken de onduidelijkheid alleen maar groter, of mensen interpreteren de zaken anders dan Vivare bedacht had. 
 
Enkele punten die besproken werden:
 
De aankomende huurverhoging.
Aanwezig PVDA Rheden raadslid en bestuursadviseur in Arnhem Marion Schoeman legt uit dat deze verhoging gebaseerd is op een puntensysteem waarmee het prijspeil bepaald wordt. De oude huurprijs stond vast in 2012, de nieuwe huurprijs is een indexering op nieuwbouw en vastgelegd op basis van onder andere de inhoud van de woning, huidige norm, en energielabel.
 
Er wordt aan de aanwezigen duidelijk gemaakt dat deze verhoging rechtvaardig is en dat de huurprijs binnen de sociale huurgrens blijft waardoor mensen aanspraak kunnen maken op eventuele huurtoeslag. Marion Schoeman voegt er aan toe dat de nieuwbouwwoningen beduidend zuiniger zullen zijn qua energiekosten. Vivare realiseert zich dat er onduidelijkheden zijn ontstaan over deze verhoging en zal haar huurders deze week nog een brief sturen met uitleg over de totstandkoming van deze prijs. 
 
Waar moet ik heen?
Het volgende punt dat op ‘tafel’ komt is de onzekerheid en onwetendheid over de wisselwoning. Enkele bewoners geven aan geen antwoorden te krijgen bij Vivare en weten niet waar ze terecht gaan komen. Al snel blijkt dat dit bewoners betreft die in de laatste fase zitten. De bewoners die in augustus moeten verhuizen en in fase 1 zitten hebben deze week een toekenning gekregen van de wisselwoning. Er wordt aangegeven dat de mensen geduld moeten hebben en dat zij tegen de tijd dat zij aan de beurt zijn zeker hierover geïnformeerd zullen worden. 
 
Werkgroep
Er wordt besloten een werkgroep te vormen waarbij bewoners met hun vragen terecht kunnen zodat zij deze vragen bij Vivare aan kunnen dragen. Deze werkgroep bestaat uit 3 a 4 personen en zal de lijntjes richting de woningstichting kort houden en bewoners op de hoogte houden.
 
Buiten kraan en terras
Deze werkgroep gaat tevens een aanvraag doen voor het aanleggen van de buiten kraan als standaard mogelijkheid bij de nieuwbouw, en gaat verzoeken de aangegeven standaard maat van 1.80m als aangelegd terras te verlengen naar 2.40m.
 
Bent u huurder van Vivare en woont u in dit verandergebied, en heeft u vragen voor de werkgroep dan kunt u terecht bij Rob, Thorbeckestraat nr 7.
Meer over de sloop/bouwplannen omgeving Van Kolplein: http://www.velpzuidstraks.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen