Wethouder(s), “Soros” én Vivare grote afwezigen bij Politiek Café Velp

VELP – Afgelopen woensdagavond werd er door de bewonerscommissie van de van Voorthuijsenstraat in Velp een Politiek Café georganiseerd. Hiervoor waren de verantwoordelijke wethouders, Hoen Vastgoedbeheer (George Soros), Vivare, Huurdersvereniging Rheden, Bewonerscommissie Nieuw-Schoonoord als speciale gasten uitgenodigd.

In verband met de op handen zijnde verkoop van heel veel Sociale Woningbouw woningen in de gemeente Rheden is er vooral bij de bewoners van de van Voorthuijsenstraat in Velp veel onrust ontstaan. Vivare wil daar namelijk 36 woningen verkopen aan een Hedgefonds van multimiljardair George Soros.

2015-05-13 Politiek Café Velp 003

Onder de bezielende leiding van Boekhandelaar Walter Jansen nam Jan Hop, namens de organisatie als eerste het woord en heette iedereen van harte welkom. Jan bracht de aanwezigen op de hoogte van de reden om deze avond te organiseren. En liet weten het erg te betreuren dat drie belangrijke spelers op de avond en de ochtend ervoor lieten weten niet aanwezig te kunnen zijn.

IMG_8596

Hester Hop hield vervolgens een emotionele toespraak om weer te geven wat je als bewoner voelt als je hoort dat je huurhuis door Vivare verkocht gaat worden aan een particuliere organisatie die een winstoogmerk heeft.

2015-05-13 Politiek Café Velp 007

Nieuw Schoonoord: “Alles is beter dan Vivare!”
Als derde spreker kwam Denis Latiers, de voorzitter van de bewonerscommissie van Nieuw-Schoonoord aan het woord. Zijn toespraak startte met het in woorden weergeven van een karikatuur:

“Begin tekening:
Vader staat in de gang. Roept zijn zoon: “Frits kom eens hier en trek je jas aan, dan breng ik je naar het ziekenhuis.”
Frits kijkt verbaast: “Wat is er aan de hand? Waarom moet ik naar het ziekenhuis?”
Vader vriendelijk: “Dat vertel ik je wel na de operatie.”
Einde tekening.

Vervang in dit verhaal de vriendelijke vader voor Vivare en lees in plaats van Frits, de bewoners van de van Voorthuijsenstraat en van Nieuw-Schoonoord. Dan begrijpt iedereen onmiddellijk waar het hier vanavond over gaat:
Vivare wil pas vertellen aan de bewoners dat hun huizen verkocht worden als de verkoop al een feit is. De bezorgdheid, onzekerheid van de bewoners is van ondergeschikt belang.

De bewoners van Nieuw Schoonoord zijn helemaal klaar met Vivare en zien verkoop als een bevrijding. Een aantal jaren geleden kwam er zelfs een vorstel van Vivare aan de bewoners om de woning die ze huurden te kopen.., “Met een hypotheek voor 30 jaar, als 92-jarige….!”

2015-05-13 Politiek Café Velp 009

Wim Bes, voorzitter van de Huurdersvereniging Rheden, de belangenorganisatie van huurders in de gemeente Rheden gaf aan dat er geen enkele aanleiding was om bewoners in te lichten, de gemeente had immers ingestemd met het door de huurdersvereniging aangegeven negatieve advies. Toen Burgemeester en Wethouders alsnog, na een heroverweging, anders besloten, heeft de HvR direct contact opgenomen met de bij haar aangesloten Bewonersverenigingen en bewonerscommissies. Erg belangrijk dus dat je als groep hurende bewoners registreert bij de HvR!

Na een korte pauze namen er drie vrijwilligers plaats op de stoelen van de afwezige organisaties, Hoen Vastgoed, Vivare en B&W Rheden en konden er vragen gesteld worden. De vragen zijn verzameld en zullen aan de organisaties officieel ondanks hun afwezigheid gesteld worden.

2015-05-13 Politiek Café Velp 011

Deze zullen zodra beschikbaar, op rheden.nieuws.nl gepubliceerd worden, en ook de antwoorden.

Klik op de bovenste foto voor nog meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen