7 Spoorwegovergangen in gemeente Rheden dicht

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – In overleg met het Ministerie van Infrastructuur & Milieu en ProRail heeft de gemeente Rheden een pakket maatregelen samengesteld om de veiligheid en de doorstroming van het verkeer op de kruisende wegen in de gemeente Rheden te verbeteren.

De voorgestelde maatregelen worden aan de inwoners en aan de gemeenteraad voorgelegd. Met de maatregelen is een Rijksbijdrage gemoeid van bijna 11 miljoen euro.

Koploper in Nederland
De gemeente Rheden telt 37 overwegen en is daarmee een van de koplopers in Nederland. Vanuit het oogpunt van veiligheid is een aanpak van de overwegen wenselijk. Er is inmiddels onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van opheffing en aanpassing van overwegen en de effecten daarvan. Dit resulteerde in het rapport “Verkenning spoorwegovergangen Rheden” (Witteveen + Bos, december 2014). De meest in het oog springende adviezen uit het rapport zijn:

  • De spoorwegovergang aan de Stationsstraat in Velp gaat dicht en er komt een onderdoorgang voor langzaam verkeer;
  • De spoorwegovergang aan de Lentsesteeg in Rheden voor langzaam verkeer wordt vervangen door een onderdoorgang voor langzaam verkeer;
  • De spoorwegovergangen Mauritiusstraat en Pinkelseweg in Rheden sluiten voor al het verkeer;
  • De spoorwegovergang Lange Juffer in Ellecom wordt opgeheven en de Hofstetterlaan wordt voorzien van een beveiligingsinstallatie.

Bereikbaarheid belangrijk aandachtspunt
Het doel van de gemeente Rheden is om betere spoorveiligheid te bereiken zonder al te veel in te leveren op bereikbaarheid. Ten aanzien van aspecten als bereikbaarheid voor hulpdiensten, cultuurhistorie, recreatie en toerisme is deskundigen om een reactie gevraagd. Op basis van deze beoordeling is het huidige afgewogen pakket aan maatregelen ontstaan.

Informatieavond
Voor de gemeente Rheden is het van groot belang dat er bij de inwoners van de gemeente en de gebruikers van de overwegen voldoende draagvlak is voor de voorgestelde aanpak. Hiervoor organiseert de gemeente Rheden in samenwerking met ProRail op korte termijn een informatieavond. Tijdens de avond worden de overwegmaatregelen toegelicht en kunnen inwoners en gebruikers hun mening geven. Een exacte datum voor de informatieavond moet nog worden geprikt.

De vereniging Gemeentebelangen Rheden, als politieke partij vertegenwoordigd in het de gemeenteraad, heeft diverse vragen gesteld aan B&W Rheden, klik op de onderstaande link voor de vragen van Gemeentebelangenhttps://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2015/05/Vragen-over-spoorwegovergangen-Gemeentebelangen.pdf

Geen extra goederentreinen
Het college van B&W heeft zorgvuldig besproken of deze maatregelen niet een voorbereiding zijn op vergroting van het goederenvervoer. Het college is er van overtuigd dat er geen relatie is met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. De voorgestelde maatregelen leiden niet tot extra treinen of hogere rijsnelheden. Dit is bevestigd door het Ministerie en ProRail. Hierdoor zijn er ook geen effecten op het gebied van geluidhinder.

Rijksbijdrage
De maatregelen aan het spoor worden betaald uit het NaNOV-programma (Goederenroute Elst – Deventer –Twente) van het Rijk. Het NaNOV-programma is in 2000 vastgesteld na de beslissing door de toenmalige ministers van Verkeer & Waterstaat en VROM om geen Noord-Oostelijke Verbinding (NOV) tussen Elst en Oldenzaal aan te leggen. In het NaNOV-programma zijn diverse maatregelen in en langs de sporen in Oost-Nederland afgesproken.

Werkzaamheden aan spoorwegovergangen gemeente Rheden:

  1. Overweg Stationsstraat-Kerkstraat in Velp gaat dicht voor alle verkeer. In plaats daarvan komt een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers.
  2. Overweg Biljoen in Velp (voorheen Lathumseveerweg) krijgt een landbouwsluis, zodat er alleen landbouwverkeer door kan.
  3. Overweg Lentesteeg in Rheden gaat dicht. Er komt een onderdoorgang voor voetgangers en (brom)fietsers.
  4. Overweg Mauritiusstraat in Rheden gaat dicht voor alle verkeer.
  5. Overweg Pinkelseweg in Rheden gaat dicht voor alle verkeer.
  6. Overweg Schaarweg in Rheden blijft alleen open voor (brom)fietsers en voetgangers.
  7. Overweg Lange Juffer in Dieren gaat dicht. De installatie die hier staat verhuist naar de overgang Hofstetterlaan.
  8. Overweg Station Dieren voor voetgangers gaat dicht.
  9. Overweg Groenestraat in Rheden wordt het voetpad verbreed. Dit gebeurt in combinatie met een reconstructie van het kruispunt, die de stationsomgeving meer moet accentueren.
  10. Overweg Havelandseweg in Rheden, hier gaat het trottoir aan de oostzijde weg en komen vrij liggende fietspaden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen