Groep 8 Holtbanckschool op excursie langs Beekhuizense Beek

VELP/RHEDEN – Leerlingen van de Christelijke Basisschool De Holtbanck gingen donderdag 21 mei met de Bekenstichting op excursie langs de Beekhuizense Beek in Velp.

Theorie
Leerlingen van groep 8 van de Christelijke Basisschool De Holtbanck in Rheden kregen les over water op de Veluwe. Deskundigen van de Bekenstichting en studenten van Hogeschool van Hall Larenstein gaven in de ochtenduren uitgebreid uitleg over het ontstaan, de geschiedenis, het belang en de ecologische betekenis van beken. Dit deden zij op school aan de Arnhemseweg in Rheden.

Praktijk
In de middag stond een praktijkgedeelte op het programma waarbij de leerlingen na een fietstocht naar de Beekhuizenseweg in Velp, de fietsen stalden op de parkeerplaats de ‘Lange Wei’ vlak bij de sprengkop waar de beek ontstaat.

Dit was tevens de startplaats voor verschillende opdrachten. Waar zij zelf gewapend met onder meer visnetten bij de beek aan het werk gingen. Tijdens de wandelingen stoppen de leerlingen 5x voor 15 minuten bij een student van de Hogeschool, die uitgebreide uitleg gaf over de opdrachten die de leerlingen uitvoerden.

Beekhuizenseweg 21-5-15   012

Op de vijf plekken moesten zij wateropdrachten uitvoeren. Zo werd de oppervlaktespanning van het water gemeten, de stroomsnelheid van de beek gemeten door middel van een klosje hout wat een bepaalde afstand af moest leggen in het water. Ook werd kwaliteit van het water bepaald door het zo goed mogelijk te zuiveren.

Er werd er tevens gezocht naar insecten, visjes en waterplanten met het schepnet. Met behulp van de professionele begeleiders, een vergrootglas en zoekkaarten werden de soorten gedetermineerd.

De excursie is een onderdeel van de Geoweek, een initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG)

Beekhuizenseweg 21-5-15   042

De leerlingen vonden het een geweldige en leerzame middag in het bos, en waren erg geïnteresseerd in het geen hun werd verteld door de studenten over de opdrachten. Zo konden zij hun vragen lijst invullen om dit later op school uit te werken.

De gastles stond onder leiding van Marianne Poorthuis van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken.

Meer informatie:

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden