50 jaar kamperen in de natuur: Zegenoord viert jubileum

REGIO – Natuurkampeerterrein Zegenoord in Loenen (Gelderland) bestaat 50 jaar. Ooit begonnen als een ‘kampeerpaspoortterrein’ waar je examen voor moest doen, is dit terrein nog altijd populair onder een grote groep kampeerders.

Men zoekt er rust, ruimte en de vrijheid van de natuur.

Al 50 jaar gerund door vrijwilligers
Bijzonder aan Zegenoord is dat het al vijftig jaar wordt gerund door vrijwilligers. Vanuit hun eigen kampeerplek heten zij mensen welkom op het natuurkampeerterrein. Ook de administratie, de schoonmaak en het kleine onderhoudswerk wordt door vrijwilligers gedaan. De vrijwilligers – op dit moment zijn het er 50 – zijn verenigd in de stichting Goed Kamp, dat in 1968 is ontstaan uit een mentorenkorps van de ANWB.

Zegenoord 2, foto Gerard Brouwer

Kampeerexamen en kampeerpaspoort
In 1944 startte de ANWB met het organiseren van kampeercursussen. Wie met goed gevolg het kampeerexamen wist af te leggen, mocht met het kampeerpaspoort op plekken staan waar de ‘gewone’ kampeerder niet was toegelaten. In 1965 stelde de gemeente Apeldoorn hier Zegenoord voor beschikbaar.

Eind jaren zestig kon ook het kamperen niet ontsnappen aan de antiautoritaire tijdgeest. De meerderheid van de kampeerders had geen behoefte meer aan een opvoedende cursus en in 1974 is het kampeerpaspoort afgeschaft. Zegenoord is sindsdien een erkend Natuurkampeerterrein, waar iedereen met de Natuurkampeerkaart welkom is. Deze kaart is ook op het terrein zelf te koop. In Nederland zijn er nu 141 Natuurkampeerterreinen.

Authentiek
Veel van de authentieke sfeer van het kamperen in de natuur is bewaard gebleven. Zo is het natuurkampeerterrein niet aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet en wordt het verlicht door stormlantaarns die elke avond opnieuw worden opgehangen door de vrijwilligers. Toch is er sinds 1965 wel degelijk wat veranderd op Zegenoord.

Zegenoord, foto Gerard Brouwer

Duurzaam
Sinds een aantal jaar heeft Zegenoord energie via zonnepanelen. Gasten kunnen hiermee hun kleine mobiele apparaten opladen – wat haast onontbeerlijk is in de huidige tijd. Ook warme douches en een afwasplek met warm water ontbreken niet meer. En voor wie niet zonder kan, is er wifi beschikbaar.

Verder draait het om de natuur. De voorzieningen op Zegenoord zijn eenvoudig en er zijn geen georganiseerde activiteiten. Kinderen bouwen hutten en schuiven aan bij het kampvuur.

Het natuurkampeerterrein ligt binnen het wildraster van de Loenermark, het grootste natuurgebied van Geldersch Landschap & Kasteelen.

Zegenoord is in april en september alleen in de weekenden open en van mei tot en met augustus dagelijks. Dit seizoen kunnen kampeerders rekenen op diverse jubileumactiviteiten, met als hoogtepunt een jubileumweekend in september voor gasten en vrijwilligers.

Meer informatie hierover vindt u op:

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden