Restauratie monument Prins van Oranje te Velp in volle gang!

Foto: Nelleke den Boer-Pinxter

VELP – Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het monument voor de Prins van Oranje aan de Arnhemsestraatweg te Velp. Het monument wordt geheel gerestaureerd en in originele staat teruggebracht. In september zal het opnieuw onthuld worden.

Aanvang ontmanteling monument“Wat doen we met de pet?”, vraagt de heer Ben van Schaik, “de ouwe er weer op of laten we een van hardsteen maken?” Dergelijke vragen moeten binnen een dag beantwoord worden, want de restauratiemedewerkers kunnen niet wachten. Gelukkig is Ben van Schaik een expert op het gebied van restauraties en kent hij ook nog andere experts. De heren besluiten om, net als dat 200 jaar geleden is gedaan” ter plaatse een nieuwe “pet” op het Waterloo-monument te creëren van cement. En net als toen, met een punt.

Tweehonderd jaar geleden, in 1815, nam Mr. G.J. van Hasselt, de toenmalige bewoner van Landgoed Daalhuizen in Velp het initiatief, ondersteund door baron Van Spaen van Biljoen en baron Van Eck van Overhagen, om een monument op te richten voor de Prins van Oranje, de latere Koning Willem II, ter ere van zijn bijdrage aan de Slag bij Waterloo.

FunderingOp de originele gietijzeren plaquette staat de tekst: Aan de jonge held Willem FGL (Willem Frederik George Lodewijk) prins van oranje en al zijne brave wapenbroeders van 1815 toegewijd.

Het bakstenen monumentje, versierd met kanonskogels en geweerlopen, staat nog altijd voor de vijver van Daalhuizen en is te zien vanaf de Arnhemsestraatweg. Het verkeert in een slechte staat. Daarom namen Stichting Velp voor Oranje en de bewoner van Landgoed Dordtwijck (v/h Landgoed Daalhuizen), Ir. Jan Snellenburg, het initiatief voor een volledige restauratie van het monument.

De nationale viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de herdenking van 200 jaar Slag bij Waterloo in 2015 zijn een mooie aanleiding. Aan Ir. Ben van Schaik, oud-voorzitter van Stichting Vrienden van de Oude Jan en in die hoedanigheid bekend met bijzondere restauratieprojecten, wordt gevraagd de ontmanteling en herbouw te begeleiden.

Stenen bikken - Waterloo monument‘Omdat de fundering verzakte, helde het gemetselde bouwwerkje steeds verder opzij en daarom scheurden de stenen’, legt Ben van Schaik uit. Hij vertelt dat bij de noodreparaties in de afgelopen tientallen jaren allerlei soorten, ook nieuwe, stenen zijn gebruikt. Het monument wordt nu weer opgemetseld met originele Vecht-steentjes. Deels hergebruikt van het bestaande monument, deels uit de voorraad van restauratiebedrijf Hoffman uit Beltrum. Van Schaik: ‘Het ziet er dus binnenkort weer uit als 200 jaar geleden.’.

Al in 2009 werden op initiatief van Velp voor Oranje en mede gesponsord door De Geërfden van Velp, de verloren gegane gietijzeren schildjes opnieuw gegoten en werden de geweerlopen, kanonskogels en ijzeren plaquette geconserveerd. De huidige restauratie wordt mede gefinancierd door de Gemeente Rheden, Provincie Gelderland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Martens van Sevenhoven, Stichting Nederlands Patriciaat en Belangenvereniging Daalhuizen-Velp.

PET-fles
Als over 100 of over 200 jaar opnieuw een restauratie plaats vindt, dan zal men een bijzondere ontdekking doen. Er worden in het monumentje namelijk enkele foto’s en teksten over de huidige restauratie ingemetseld. En waarin kunnen die beter worden verpakt dan in een originele PET-fles? Want de huidige eigenaar van het monumentje, de heer Jan Snellenburg, is ook de uitvinder en ontwikkelaar van die beroemde ‘plastic’ fles, waarin sinds de jaren 70 vooral frisdranken worden verpakt.

De vorderingen van de restauratie van het Waterloo-monument zijn te volgen op velporanje.blogspot.nl. Nelleke den Boer-Pinxter maakt daarvoor dagelijks foto’s en doet historisch onderzoek. Het feestelijk toosten op de overwinning op Napoleon en de ‘onthulling’ van het monument zal in september plaatsvinden.

Daalhuizen met monumentje.grijs, email 20 breed-2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen