Natuurbegraven nu ook in Rheden

RHEDEN – Onder grote belangstelling werd zaterdag 30 mei de Natuurbegraafplaats op begraafplaats en gedenkpark Heiderust in Rheden officieel geopend door wethouder Haverkamp.

Cees van der Zwaard, beheerder van de begraafplaats hield voor alle belangstellenden een openingswoord, hierna werd door de wethouder een speech gehouden waarin hij “De weg naar de Natuurbegraafplaats op Heiderust” schetste en meer uitleg gaf. Middels het openen van het hek, dat toegang biedt aan de natuurbegraafplaats, was de opening een feit.

Natuurbegraven

Natuurbegraven is een nieuwe manier van begraven. Het is relatief nieuw in Nederland en sinds enkele jaren in slechts een paar andere plaatsen in Nederland mogelijk. Maar vanaf 1 juni dus ook in Rheden.

Steeds meer mensen krijgen behoefte aan deze eigentijdse en duurzame vorm van begraven. De overledene krijgt een laatste rustplaats in een natuurlijke omgeving en wordt één met de natuur.

Heiderust heeft hiervoor een speciaal gedeelte geschikt gemaakt. Er zijn 700 tot 1000 begraafplekken vrijgemaakt tussen de bomen of in het open, zonnige heideveld.

Op een natuurbegraafplaats bevindt zich geen grafsteen op het graf, hooguit een natuurlijke boomschijf met inscriptie. Ook urnen kunnen hier begraven worden. Een voorwaarde hierbij is dat de kist en/of urn ook opgenomen gaat worden in de natuur. De graven op deze natuurbegraafplaats worden nooit geruimd.

De Buitenplaats

Er is tevens een buitenruimte gemaakt om een afscheidsceremonie te houden. Een open plek omringd door bomen met boomstronken als zitplaatsen. Er is een loopkoets aanwezig voor nabestaanden die hun dierbare zelf en in alle rust naar de begraafplaats willen begeleiden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

  • Wilt u meer weten over in de natuur begraven worden op Heiderust? Mail naar: [email protected]

2015-05-30 Heiderust opening Natuurbegraafplaats 003

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen