Programma bij Doesburgse Hanzedag 2015 groots en gevarieerd

Foto: Doesburgse Hanzedag 2015

DOESBURG – Op zaterdag 13 juni van 11.00 – 18.00 uur is het weer zover: De historische binnenstad van de Hanzestad Doesburg is dan weer het decor van de Doesburgse Hanzedag. Het thema dit jaar is Sprookjesachtig Doesburg.

Tijdens de Hanzedag lopen er in de decors van de middeleeuwse straten ruim 500 vrijwilligers in middeleeuwse kledij rond. Rijke families met hun kinderen, ridders, geestelijken, dieven, handelaren, schoffies en wat al niet, schuifelt tussen het publiek door.

Naast de vele vrijwilligers lopen er ook diverse middeleeuwse acts rond, schilderend, zingend, grappen makend en aandacht trekkend. Onbewust waan je je in de tijd van toen!

Daarnaast is er een vol en gevarieerd programma voor jong en oud. De Hanzedag wordt op 17.30 uur afgesloten met de grote parade van alle deelnemers door het Hanzecentrum van Doesburg

Een kleine greep uit het programma:

Oude Ambachten en Culinaire Markt
Traditiegetrouw wordt er in het centrum van Doesburg een oude Ambachten en Culinaire markt ingericht. Op deze markt worden tal van oude en minder oude ambachten gedemonstreerd en uitgelegd. In veel gevallen bestaat de mogelijkheid om het ambacht zelf ook eens te proberen.

Foto Pim Edelman

Direct bij binnenkomst van de Hanzefeesten (via de Koepoortstraat) wordt de bezoeker getrakteerd op de heerlijke gerechten, geuren en dranken uit de directe omgeving van Doesburg. Op deze culinaire markt kunt u onder andere genieten van wijnen, bierbrouwen, kruiden, geitenkaas, paling roken, honing, groenten, brood, wafels, vis en vlees.

Maar er is ook een heuse herberg en het middeleeuws gezelschap “De Silveren Swaen” zal u op vele middeleeuwse taferelen trakteren.

Ridder Kampement
Voor het eerst hebben in 2011 de ridders hun tenten opgeslagen in Doesburg. Dit jaar zal hun kampement worden uitgebreid met hun ridderbroeders. De Paardenmarkt zal het decor vormen voor het ridderkampement van de Ridders van de IJssel uit Kampen.

Interactief zullen kinderen (en ouders) bezig worden gehouden met boogschieten en zwaardvechten terwijl voor hun tenten heerlijke gerechten pruttelen op oude kookpotten. In de tenten kunnen de kleding en uitrusting van de ridders bewonderd worden.

Foto en Film in het Arsenaal
In Het Arsenaal kan men de hele dag terecht om zichzelf te laten portretteren, tegen een kleine vergoeding, in de kleding waar men de hele dag inloopt. Er is een film gemaakt van de optredens van Hemel & Hel uit 2012 die een aantal keren is opgevoerd door Doesburgse toneelspelers .

De film kan om 14.15 en 16.15 uur bekeken worden in Het Filmhuis Arsenaal (duur 45 minuten). Het scenario van de film is geschreven doorTineke Beishuizen. Schrijfster en columniste van Libelle. Entree: vrijwillige bijdrage.

Foto Linda Roelfszema

Sprookjesmodeshow
Dit jaar zal de historische modeshow een ander tintje krijgen, namelijk die van sprookjes wat is gebaseerd op het thema van dit jaar “Sprookjesachtig Doesburg’

Hanzesprookjesspeurtocht voor de kinderen en Hanze Kids
Ook de kinderen worden tijdens de Hanzedag niet vergeten! Vanaf 13.45 tot 15.30 uur kunnen kinderen onder begeleiding van ouders of verzorgers deelnemen aan de Hanzesprookjesspeurtocht.

Je kunt je inschrijven bij de Gasthuiskerk en ontvangt een deelnemerskaart. Ga op zoek naar Roodkapje en vele anderen door de stad, kijk uit voor de wolf en luister goed waar de Rattenvanger zich bevindt! Zoek de juiste weg en aan het einde wacht je een kleine verrassing. Deelname is gratis.

Kinderprogramma
Het kinderprogramma zal zich verder vooral afspelen in de Roggestraat en op het Roggeplein. Er is een creatieve timmer- en knutselwerkplaats “De Knutselarij” op het plein. Tegen een kleine vergoeding kan er geschilderd, gezaagd en getimmerd worden. Als je kunstwerk af is krijg je een bon aangeboden door 2 Doesburgse ijssalons waar je een gratis ijsje kunt halen.

Foto Pim Edelman 2

Levende Have en muziek
De middeleeuwse straten van Doesburg zijn ook het toneel van diverse dieren. Een valkenierster toont haar valken tijdens de Roofvogelshow in het Gasthuishofje achter de Gasthuiskerk en misschien kom je de fladderaars rondwandelend met haar nog wel tegen in de stad.

De ganzen trekken in ganzenpas door het centrum. Herauten te paard trompetteren mooie klanken door de stad en knarsen de wielen van paard en wagen over de Hanzekeien. Ierse wolfshonden zullen het straatbeeld compleet maken. Vergeet ook niet de knuffelige Alpaca’s een aai te geven.

Verschillende entertainers op muziekgebied zullen de straten van Doesburg met vrolijke klanken opfleuren. Zo wandelen de altijd vrolijke muzikanten van Datura rond en brengen hun middeleeuwse muziek op straat ten gehore, net als het duo Ontfanck Gheselle. Het Doesburgse Smartlappenkoor en de Deventer Hanzezangers geven acte de preseance .

De Leydsche Kluchten Company in de Gasthuiskerk
Ook dit jaar zal de Leydsche Kluchten Compagnie hun opwachting weer maken, in de Gasthuiskerk aan de Gasthuisstraat, waar ze een aantal voorstellingen zullen verzorgen. Dit jaar zal de klucht ‘Een Tik van de Molen’ zijn.

Een zeer geslaagde 17e-eeuwse klucht van Jillis Noozeman, waarbij de onnozele molenaar niet merkt dat zijn vrouw er een minnaar op nahoudt. Gregorius, de alchemist, is toevallig wel op de hoogte. Hij weet alles zo naar zijn hand te zetten, dat hij als berooid man uiteindelijk met volle maag én beurs huiswaarts keert.

Het leuke van de Oudhollandse klucht is dat de kleine zondes van de mens onverbloemd en op rijm aan het publiek worden getoond. De rijm geeft de klucht vaart en een humoristische lading mee.!

Voorstellingen worden gegeven om 11.45, 12.30, 13,45, 15.00, 16.00 en 17.00 uur.

Voor meer informatie over de Hanzefeesten kijk op de site: www.doesburgsehanzefeesten.nl

Timetable Doesburgse Hanzedag 2015

Timetable Hanzedag Doesburg

Flyer voorzijde A5 DH 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen