Medicijnen tijdens Ramadan

Foto: apotheek

Tijdens de Ramadan onthouden Moslims zich van zonsopgang tot zonsondergang van eten, drinken, roken en sex. Veel medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen. Tijdens het vasten kan dat problemen opleveren.

Sommige mensen willen gedurende de ramadan één of meer doses overslaan of alle medicijnen in één keer innemen. Anderen willen helemaal geen medicijnen gebruiken, omdat dit gezien wordt als verbreking van het vasten. Mensen die door ziekte of andere omstandigheden niet kunnen vasten, mogen dit vaak, indien mogelijk, op een later tijdstip inhalen of kunnen op een andere manier aan hun religieuze plicht voldoen. Daarom is het belangrijk dat mensen zich goed laten voorlichten over medicijngebruik tijdens deze maand. Boots apotheek geeft daarom gratis persoonlijk advies om klanten te begeleiden tijdens deze periode met hun medicijngebruik.

Medicijngebruik

  • Veel medicijnen moeten op vaste tijdstippen worden ingenomen, bijvoorbeeld elke zes uur of na de maaltijden. Tijdens het vasten kan dat tal van problemen opleveren:
  • De gezondheid kan schade ondervinden als de patiënt de voorgeschreven medicijnen niet inneemt.
  • Door het vasten kan het lichaam anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de reguliere tijden wordt ingenomen.
  • De werking van een geneesmiddel kan negatief worden beïnvloed door het in te nemen op een nuchtere maag en er kunnen hierdoor andere of meer bijwerkingen optreden.
  • Door nog laat op de avond te eten, kan de werking van een middel dat men inneemt voor het slapen, worden beïnvloed.
  • Er kunnen (meer) bijwerkingen optreden door een geneesmiddel in te nemen op een nuchtere maag.

Ramadan en dieet
Veel Moslims gebruiken tijdens de vastenmaand meteen na zonsondergang een grote maaltijd. Later op de avond volgt een tweede maaltijd. De derde maaltijd wordt kort voor zonsopkomst gebruikt. Voor iemand die om gezondheidsredenen een dieet moet volgen, kan dit eetpatroon onprettig of zelfs ongezond zijn. Bij iemand met diabetes kan het evenwicht tussen medicijnen en eten verstoord raken. Mensen die een dieet volgen en willen deelnemen aan het vasten, kunnen het beste overleggen met hun arts of diëtist.

Adviesgesprek Ramadan en medicijngebruik
Patiënten die mee willen doen met het vasten en medicijnen gebruiken, wordt aanbevolen om voor advies en vragen over het innemen van medicijnen tijdens het vasten langs te komen in de Boots apotheek. Lees meer informatie op http://nl.boots.com/mijn-bootsapotheek/van-a-tot-z/ramadan/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden