Taptoe Dieren van jubilerende Gelreband daverend succes

Foto: rheden.nieuws.nl, Peter de Waard

DIEREN – Zaterdagavond 13 juni was er een taptoe, deze was georganiseerd door de jubilerende Gelreband en werd gehouden op het hoofdveld van VV Dieren.

Elke 5 jaar organiseert de Dierense Gelreband een taptoe (show met muziekkorpsen). Omdat de Gelreband dit jaar 50 jaar bestaat, heeft zij flink uitgepakt. In plaats van de taptoe’s die werden gehouden in de sporthal, was het deze keer lekker buiten, zoals het hoort.

Op het hoofdveld van de Voetbalvereniging Dieren, compleet met overdekte hoofdtribune, vond het geheel plaats. Er was veel publiek op afgekomen. De hoofdtribune zat al snel vol en de bezoekers werd gevraagd een beetje in te schikken zodat er nog meer mensen konden zitten.

Voor hen die geen zitplaats op de tribune konden bemachtigen, was er nog links en rechts van de tribune plaats in het gras. Gelukkig op op dezelfde kijkhoogte, zodat zij toch ook een goed zicht hadden op het veld. Een aantal mensen, die geen entreegeld wensten te betalen, stond achter het hek om zodoende tocht nog een glimp op te vangen van het gebeuren.

Opening
Om 20:00 werd begonnen met het programma dat goed 2,5 uur, aan één stuk, zou duren. Allereerst was er een welkom door de voorzitter, de heer Cees Albers met aan zijn zij wethouder Constans Pos. Deze kreeg vervolgens het woord en bracht de felicitaties over en overhandigde een goed gevulde envelop namens de Gemeente Rheden.

1. Opening Wethouder

De wethouder maakte van de gelegenheid gebruik een selfie (een wefie?) te maken van hem en de voorzitter samen en zond deze ogenblikkelijk via twitter de wereld in. De ladyspeaker, helemaal uit Friesland overgekomen, kondigde de optredens aan en vertelde over elke deelnemer het een en ander.

Het programma zag er als volgt uit : (in volgorde van optreden)

2. Advendo Sneek

Advendo uit Sneek, in het zwart/wit gestoken, de huidig wereldkampioen voor muziekkorpsen op het onderdeel Marsparade, speelde deze avond twee keer, beide keren totaal verschillend van elkaar. De organisatie van de Gelreband was erg in haar nopjes met de komst van deze graag geziene gast in binnen- en buitenland.

3. March _ Show Band Rheden

March- & Showband Rheden
Ook een bekende in binnen- en buitenland, scoort regelmatig tijdens wedstrijden voor het hoogste niveau van amateur-musici. Met de uniformen in rood, wit en blauw, vertoonde zij haar allernieuwste show ‘Symphonica in Rosso’

4. Van Limburg Stirum Band

De Van Limburg Stirum Band uit Wezep in het blauw/zwart voerde de show “Alles is Liefde’’ op. Opmerkelijk was de leiding van de vrouwelijke tambour-maître. Een groot applaus viel de trompettist, die soleerde in het muziekstuk “Concerto d’Aranjuez, ten deel. Dit stuk werd ingeleid door twee trombonisten die al knielend voor hun tambour-maître het thema van Love Story, “Where do I begin”, speelden.

5.  A tm Z

Samenwerking van A t/m Z
Een samengestelde band vanuit twee muziekkorpsen, het Arnhems Trompetterkorps (vandaar de letter A) en de Mr. H.M. van der Zandt uit Velp (de letter Z). Beide bands zijn een samenwerking aangegaan, maar blijven ieder onder hun eigen naam bestaan.

Hun show “Say Cheese” sprong er vanavond uit vanwege de komische noot. Uitgedost als een boerenkapel, lopend op klompen en de tambour-maître die met zijn hooivork de band dirigeerde, dat was heel erg leuk om te zien. Ook sommige instrumenten waren voorzien van een rode (boeren) zakdoek.

Zij speelden een medley van allerlei Hollandse liedjes en de bekende meezingers en mee-deiners, Het publiek liet zich daarbij niet onbetuigd, zij klapte en zong naar hartenlust mee. Zij werd daar wel min of meer toe aangezweept door de aanstekelijke muziek en de “boerin” die voor de hoofdtribune op en neer liep en gebaarde mee te doen.

6. Gelreband

Gelreband
De jubilerende gastheer van vanavond, die regelmatig in het Dierense te zien is als er optochten en dergelijke zijn, verzorgde een show met de naam “Picture That” vol van filmmuziek van de hand van John Williams die bekend staat met zijn filmmuziek van onder andere “Star Wars” en “Harry Potter”. De band met kleuren oranje, wit en blauw, heeft nog niet zo heel lang geleden de helmen van de muzikanten gewisseld voor een pet.

7. Finale

Finale
Rond kwart over tien, het was inmiddels donker geworden, begon de finale. Alle muziekkorpsen marcheerden het veld op en namen hun plaats in, naast elkaar, om gezamenlijk deze avond muzikaal af te sluiten. Eerst was er een dankwoord en werden bloemen uitgereikt.

De tamboer-maitres van de korpsen die te gast waren, meldden zich bij die van de Gelreband om hem te feliciteren en te bedanken. Een trap met daaraan vast een platform werd klaargezet. Hierop nam de dirigent van de Gelreband, Harald Franken, plaats om alle muzikanten te leiden bij het spelen van de finalenummers.

Begonnen werd met Abide with me (Heer blijf bij mij). Daarna was er de eer voor Carina ter Beest van de Gelreband om het taptoesignaal te blazen. Vervolgens werd het Wilhelmus gespeeld dat door het publiek, staande, werd meegezongen.
Eén voor een marcheerden de korpsen af, als laatste de gastheer, de Gelreband die mag terugzien op een geweldige avond!

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden