COLUMN: Hoe doe jij dat? Van Passie naar Waarde naar Geld

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Volgens een onderzoek van de Kamer van Koophandel kiest driekwart van de zelfstandig ondernemers in Nederland voor een eigen bedrijf vanuit (een) passie. Het geeft diepe voldoening om iets te doen wat je echt leuk vindt, en daar ook je brood mee te kunnen verdienen. Maar HOE kun je in vredesnaam een onderneming bouwen op iets wat je leuk vindt?

Passie als motor, Waarde als authentiek fundament
Passie is onmisbaar. Passie bindt, focust en motiveert. Passie is het WAAROM van je bedrijf. Als je als ondernemer bouwt op je passie, dan bouw je op kracht. Maar met passie alleen heb je nog geen rendabel bedrijf.

Zelfstandig ondernemer zijn is niet makkelijk. Daarvoor zijn verschillende kwaliteiten en competenties op het gebied van persoonlijke motivatie, vakmanschap en bedrijfsvoering noodzakkelijk. Het begint echter met je bewust zijn van wie je bent, hoe je anderen wilt helpen, en wat je kunt.

Bewust Zijn
Bewust zijn van wat je kunt betekent bewust zijn van je eigen waarde. Wat heb ik te bieden, welke kwaliteiten heb ik en hoe kan ik deze inzetten binnen mijn bedrijf? Op het moment dat je volledig gaat staan voor waar je diep van binnen blij van wordt, voor dat waar je geen genoeg van kunt krijgen, bekrachtig je wat voor jou van waarde is. Zo schep je een voorwaarde voor het fundament van je bedrijf.

Als je helder hebt wat je doel is en waarom je onderneemt, kun je laten zien waar je voor staat. Vervolgens kun je onderzoeken hoe je daarmee – potentiële – klanten kunt bereiken, hoe je jezelf in de markt zet.

Waarde en Geld: waarderen en belonen
Het zou geweldig zijn om het geld te zien binnenstromen als je je passie gevonden hebt, weet wat je kunt, misschien een prachtige site hebt gemaakt met een scala aan inspirerende producten. Dat mensen je weten te vinden en alles als vanzelf loopt. Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig. Bijna iedereen worstelt van binnen met waarde, geld en verdienen.

Voordat je geld kunt gaan verdienen met je passie zijn er nog een aantal belangrijke vragen te beantwoorden.

  1. Welke waarde voeg je toe voor je klant?
  2. Wat is jouw waarde ‘waard’ voor de klant? Met andere woorden: hoeveel geld kun je verdienen met wat je aanbied? Maar misschien zijn deze vragen nog wel belangrijker:
  3. Wat vind jij jezelf waard?
  4. Wat betekent geld voor jou?

Fascinerend proces
Nadenken over hoe waarde om te zetten in geld is een fascinerend proces voor elke zelfstandig ondernemer. Geld heeft voor ieder van ons een andere betekenis en een andere ‘waarde’. Ondernemers hebben uiteenlopende doelstellingen met hun bedrijf.

Wil je met je passie je geld verdienen dan kan bovenstaande op diverse momenten in de levensduur van je bedrijf een waardevolle reflectie zijn, zowel persoonlijk als zakelijk.
Uiteindelijk is een faire manier van waarderen en belonen van je werk vervullend, helemaal in de stijl van het Nieuwe Ondernemen: Delen is Samen Groeien.

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.

Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Via Ondernemersteam Gelderland kun je geholpen worden met alle aspecten van je (ondernemings)plan en het daadwerkelijk doen, van een adviesgesprek tot en met een compleet traject inclusief mentoring. Kijk voor meer informatie op www.ondernemersteamgelderland.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen