Teleurstelling over kwaliteit debat verkoop sociale woningbouwwoningen Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl, Theo Jansen

VELP/GEMEENTE RHEDEN – De bewonerscommissie van de Dr. van Voorthuijzenstraat te Velp is erg teleurgesteld in de gemeente Rheden. Zoals onderstaande brief laat zien, “een gebrekkig debat kan naar onze mening niet tot een democratische, gefundeerde besluitvorming leiden.” Aldus Jan hop, voorzitter van de bewonerscommissie.

Beste Nicole en Constans,

Na maanden van actie voeren hebben wij als bewonerscommissie Van Voorthuijsenstraat Velp de twee raadsvergaderingen ten aanzien van de woonvisie 2014-2020 meegemaakt, zowel de informatieavond van 16 juni als ook het debat van 30 juni jl.

Afgezien van het feit dat het natuurlijk teleurstellend voor ons is dat de motie van de SP tegen verkoop van onze sociale huurwoningen het niet gehaald heeft, treft ons onaangenaam de kwaliteit van het debat. Geen moment is aan de orde geweest de geldigheid van het lange termijnonderzoek van Vivare naar de behoefte aan kleine twee kamerappartementen zonder lift, iets wat wij voordurend aan de orde hebben gesteld bij de handtekeningenactie, bij het politiek café van 13 mei jl, en bij alle publiciteit op radio en lokale media. Het stilzwijgende uitgangspunt in het debat was dat Vivares onderzoek op gecheckte bronnen berust, terwijl wij en ook de HVR van alle kanten hebben gehoord dat deze behoefte juist toe zal nemen tot 2030. Jullie hadden het zelf ook kunnen afleiden uit de geluiden over toegenomen huisvestingsbehoefte van jongeren, studenten, starters, asielzoekers, geestelijk gehandicapten met RIBW-begeleiding die steeds moeilijker een indicatie stelling krijgen toegewezen voor begeleid wonen. En juist op onze te verkopen sociale huurwoningen zijn aangewezen. Juist het behoud van onze woningen bindt de jongeren aan onze gemeente, iets wat als behoefte uit het debat naar voren kwam.

Wat al helemaal niet aan bod is geweest, betreft de langdurige leegstand van vier van onze te verkopen huurwoningen. Daarvan staat er één nu twee maanden leeg, één anderhalve maand en twee een week. Ze worden niet meer aangeboden op Entree. Zolang de koop niet rond is, heeft Vivare naar onze mening de plicht ze te huur aan te bieden, en ze niet te onttrekken aan de sociale woningvoorraad. Dit is niet aan de orde gebracht in het debat, maar was wel bekend en mag ook bekend verondersteld worden bij Vivare en bij jullie als wethouders. Er wordt zo vooruit gelopen op de verkoop die nog niet officieel rond is.

We merken ook dat zowel door de wethouder als door de SP-fractie heel verschillend wordt aangekeken tegen het argument van versnipperd woningbezit door Vivare. Wat wij niet democratisch vinden is het welles/nietes verhaal hierover tijdens de informatie avond zonder verder uitwerking in het debat van vanavond. We hebben Nicole alleen horen zeggen dat het college geen directe invloed kan uitoefenen op de voorgenomen verkoop, enkel toetsingscriteria kan hanteren. De versnippering is dus één van deze criteria die heeft geleid tot heroverweging bij het college….

Wat ons ook zeer verbaast is dat Nicole Quantum Strategic Partners niet als hedgefund wenst te benoemen, maar als solide lange termijn investeerder. Want er vallen afspraken te maken ten aanzien van leefbaarheid, onderhoud van de woningen en het voorkómen van schuldhulpverlening bij huurachterstanden. Deze afspraak zou gelden voor een periode van 6 jaren. Géén moment is genoemd dat een hedgefund als Quantum Strategic Partners haar winst moet behalen uit voldoende opbrengst uit belegging, en dat bij tegenvallende rendementen de 80 procent regeling die er nu is voor onze woningen, aangepast / aangetast mag worden tot 100 procent van de huur volgens het puntensysteem. Dat dan bedragen voor gemakspakketten voor onderhoud verdubbeld kunnen worden. Gezien het feit dat veel bewoners in onze straat al bij de voedselbank lopen en op het sociaal minimum leven, zal dat voor hen bij verkoop rampzalige gevolgen hebben. Een commerciële eigenaar als Soros/Quantum/Hoen kan je nimmer vergelijken met een instantie die primair actief is op het terrein van sociaal woonbeleid. Dit alles is niet aan bod geweest in het debat vanavond. De gelijkschakeling van Soros/Quantum met een instantie op het gebied van sociaal woonbeleid heeft er, zowel van de kant van de wethouder als van de politieke partijen (behalve 1 partij), niet tot een werkelijke afweging van argumenten geleid, waardoor er ook geen debat hierover plaatsvond. Terwijl het in onze ogen een wezenlijk punt is en blijft ! Het argument dat onze straat al of niet sociaal zwakker zou zijn, wat toch ook als discussiepunt behandeld had kunnen worden, is noch bij de informatieavond als bij het debat aan de orde geweest. En wezenlijk twistpunt.

Daarom nogmaals een dringend verzoek: Neem svp. naast wat er besproken is in de gemeenteraad gisteren, ook de argumenten van deze e-mail mee in jullie weloverwogen beslissing. En handel met dit voortschrijdend inzicht door nu de heroverweging van de heroverweging te overwegen. De voorgenomen verkoop is nog géén gelopen race totdat minister Blok zijn handtekening heeft gezet onder het verkoopcontract. Het stoort ons dat de plannen zijn benoemd als zijnde “een gelopen race” omdat het waarborgfonds zich er nu als laatste instantie over zou buigen voordat Vivare de aanvraag weg kan sturen naar de minister. Dankzij een gebrekkige communicatie die “geen schoonheidsprijs verdient” hebben we pas in een heel laat stadium van het verkoopproces als bewonerscommissie de kans gehad om te laten horen hoe we hier over denken. Wij hebben onderdehand contact met de Tweede Kamerfractie van de SP, die deze week schriftelijke vragen gaat stellen aan minister Blok rond het verkopen van sociale huurwoningen aan hedgefondsen. Via een aangetekende brief van onze bewonerscommissie aan minister Blok, brengen we naast onze argumenten tegen verkoop, heel duidelijk de twee negatieve adviezen van de HVR onder zijn aandacht.

Tot zover onze teleurstelling over het debat.

Naarmate steeds meer essentiële zaken voor de burgers op gemeentelijk niveau komen te liggen, is een gemeentelijk debat van hoge kwaliteit steeds essentiëler voor een weloverwogen en gedragen besluitvorming.

Vandaar deze mail waarin wij onze grote bezorgdheid willen uitspreken over het debat van 30 juni jl. en de gang van zaken tijdens de infoavond van 16 juni jl. Een gebrekkig debat kan naar onze mening niet tot een democratische, gefundeerde besluitvorming leiden. Vandaar dat wij onze acties op landelijk niveau gaan voortzetten. Want, inderdaad, de procedure is nog in volle gang, en bepaald nog geen gelopen race.

Met vriendelijke groet,

Namens de Bewonerscommissie Van Voorthuijsenstraat Velp
Jan en Hester Hop

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen