Pas op voor Teken!

Foto: teken

Teken zijn kleine spinachtige dieren die zich tegoed doen aan bloed van anderen. In de vakantieperiode gaan veel mensen de natuur in, veel van hen zijn zich niet bewust van de risico’s van een tekenbeet.

De verwachting is dat deze maand rond de half miljoen mensen een tekenbeet oplopen. Eén van de risico’s die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme, een infectieziekte waarvan de ziekmakende bacterie het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart kan aantasten.

Controleren dus!
De ziekte van Lyme is goed te behandelen, mits het in een vroeg stadium ontdekt wordt. De beste manier om ongemakken voor te zijn, is om snel na een bezoek aan de natuur uw lichaam te controleren op teken. Een teek is dan nog relatief eenvoudig te verwijderen en het risico op een infectie is dan minder groot.

Heeft u een teek verwijderd blijf die plek op de huid dan goed in de gaten houden. Schrijf op uw kalender de datum van verwijderen en de plaats op uw lichaam. Mocht er een rode, ronde kring ontstaan ga dan direct naar uw huisarts.

Risico op ziekte van Lyme
Uit onderzoek blijkt dat nog steeds te weinig mensen zichzelf of anderen op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. (let op, ook in uw eigen tuin kunnen Teken zitten) Zo’n 2 a 3% van de mensen krijgen na een tekenbeet de ziekte van Lyme. Het is dus belangrijk regelmatig en nauwkeurig te controleren op tekenbeten. Warme, vochtige plekken op het lichaam zoals o.a de knieholtes, oksels, lies en haargrens zijn geliefde plekjes voor een Teek om zich te nestelen.

Gebeten door een teek?
Verwijder deze zo snel mogelijk met een Tekenpen of eventueel een Tekenkaart. Denk er ook aan om uw kind en huisdier te controleren.

Kijk voor meer informatie op: www.tekenradar.nl

http://rheden.nieuws.nl/nieuws/59466/teek-alleen-verwijderen-met-tekenpincet/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen