Oplichters gesignaleerd in Velp en Rozendaal

Foto: politie

VELP/ROZENDAAL – Op dinsdag 7 juli 2015 heeft een oplichter een oude vrouw, woonachtig aan de Emmastraat te Velp bestolen door middel van een babbeltruc.

Die dag belde een onbekende man aan en vertelde paniekerig dat de vrouw de woning uit moest in verband met een gaslek. Aangezien men voor de deur bezig was met werkzaamheden vond het slachtoffer het verhaal geloofwaardig.

De dader stapte brutaal naar binnen en gaf aan dat de vrouw haar waardevolle goederen mee moest nemen. De dader had speciaal hiervoor een tas meegebracht. Nadat de vrouw veel geld en sieraden in de tas had gedaan verliet de dader de woning waarna de vrouw de dader niet meer heeft teruggezien.

De dader zag er volgens het slachtoffer netjes uit, was niet zenuwachtig en sprak normaal Nederlands.

Signalement dader:

  • – Blanke huidskleur
  • – grote, forse man
  • – circa 1,80 meter lang
  • – brede schouders
  • – grijs kort haar
  • – circa 45 tot 50 jaar oud
  • – grijze trui met lange mouwen

Meer voorbeelden

De wijkagenten van Velp en Rozendaal kunnen meerdere soortgelijke voorbeelden opnoemen;

“Kan ik geld lenen voor benzine, want ik sta met een lege tank en heb geen cent op zak.” Of: “Mag ik me even voorstellen. Ik ben de nieuwe buurvrouw en woon een paar huizen verderop. Is het mogelijk dat ik even binnenkom en kijk hoe het er bij u uitziet?”. Zomaar een paar voorbeelden van smoesjes die oplichters gebruiken.

Oplichters en dieven zijn zo geraffineerd dat ze mensen van alles op de mouw weten te spelden, weten de wijkagenten van Velp en Rozendaal. “Ze zijn vaak goed gekleed en komen vriendelijk en vertrouwenwekkend over. Hebben goed nagedacht over welke smoes ze willen vertellen en klinken daarom ook erg geloofwaardig.

Ze kunnen zich voordoen als meteropnemer, iemand van een zorginstelling of een nieuwe buur. Ook kinderen en zwangere vrouwen spelen het ‘spel’ mee. Maar pas op: ze willen maar een ding en dat is bij u binnenkomen.

”Sommige oplichters zijn zelfs zo brutaal dat ze de ellende van een ander misbruiken om binnen te komen. “Ze bellen aan, zeggen dat er een ernstig ongeluk is gebeurd en dat ze 112 willen bellen. Trap daar niet in. Laat ze niet binnen, maar zeg dat u zelf het alarmnummer wel belt”.

Echt niet onaardig
Het kan zijn dat u voelt dat iets niet in de haak is, maar dat u het onbeleefd vindt om iemand niet te woord te staan of binnen te laten. “Hoe onaardig u dit ook vindt, laat onbekenden nooit binnen. Ze hebben geen goede bedoelingen”, benadrukken de wijkagenten van Velp en Rozendaal. “Oplichters opereren vaak met z’n tweeën. De één belt aan, lokt u naar binnen en leidt u af met een praatje. De ander ziet kans om ongemerkt uw geld, sieraden of bankpas te stelen. Echt, ze zijn heel geraffineerd”.

Bij twijfel niet opendoen
Aan de wijkagent de vraag wat het beste te doen als er een onbekende aanbelt. “Mijn advies is om altijd eerst via de deurspion of een raam te kijken wie er voor de deur staat. Kan dit niet, houd dan de kierstandhouder erop. Staat er een meteropnemer of een reparateur voor de deur, vraag dan naar een legitimatie- en identiteitsbewijs. Bedenk wel dat veel bedrijven en instanties tegenwoordig vooraf een brief sturen met de datum en het tijdstip dat ze komen en niet zo maar bij u aan de deur komen.” Dan nog iets over de bankpas. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur of nemen nooit telefonisch contact op om uw pincode te vragen. Geef dus nooit uw bankpas en/of pincode af. Ook niet aan mensen die zeggen van de politie te zijn”.

Blijf rustig
Maar wat als iemand zich toch uw huis binnen weet te praten? De wijkagenten van Velp en Rozendaal leggen uit dat het beste is om niet in paniek te raken. “Rustig blijven en proberen met praten de man of vrouw de deur uit te krijgen. Zeg bijvoorbeeld dat een familielid of buurman elk moment thuis kan komen. Soms schrikt dit de oplichter af. Gebruik in ieder geval geen geweld, want dit voorkomt dat u ernstig letsel op loopt. Kijk goed hoe hij of zij er uit ziet en probeer dat te onthouden. Zijn ze de deur uit, kijk dan door het raam waar ze heen lopen. Stappen ze in een auto, noteer dan direct merk, kleur en kenteken. Desnoods een gedeelte ervan. Belt u daarna direct 112’

Oproep namens de wijkagenten Velp en Rozendaal

Zo snel kan het gaan:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen