Einde M-FM? Start RTV Rheden-Rozendaal?

Foto: .

DE STEEG – Op 16 oktober 2015 verloopt de uitzendvergunning van de huidige lokale omroep Micro Omroep Stichting (MOS) ook wel bekend in de als M-FM streekradio. De gemeenteraden van zowel Rheden als Rozendaal is gevraagd om een advies uit te brengen bij het Commissariaat van de Media en een keuze te maken tussen de twee omroepstichtingen die een gooi doen naar de uitzendfrequentie per 16 oktober 2015.

RTV Rheden-Rozendaal is één van de twee aanvragers, nieuw, ontstaan uit een deel van de oud-vrijwilligers van MOS. De MOS, die kortgeleden nog behoorlijk negatief in het nieuws was, omdat ze het Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) niet op orde had, doet ook weer een aanvraag naar de uitzendfrequentie voor de komende 5 jaar.

De colleges van Burgemeester en Wethouders van gemeenten Rheden én Rozendaal hebben op donderdag 16 juli bekendgemaakt dat zij een advies aan het Commissariaat van de Media (CvdM) willen sturen waarin haar voorkeur uitgaat de uitzendvergunning aan RTV Rheden-Rozendaal te gunnen.

Het advies is gebaseerd op de wettelijke eisen die gesteld worden aan het PBO, wat beide omroepstichtingen voordragen én de toelichting die het CvdM geeft.

In september wordt het voorstel in een informatieavond bespreekbaar gemaakt met inwoners van beide gemeenten, en vertegenwoordigers van beide instanties. Één week later zullen beide gemeenteraden, er naar verwachting mee instemmen.

Beide omroepstichtingen waren helaas niet in staat tot een reactie.

Het positieve advies vóór RTV Rheden-Rozendaal is te danken aan een betere representativiteit van het PBO van de omroepstichting. In de toelichting van het CvdM, dat onderaan dit artikel te lezen/downloaden is, is na te lezen op basis waarvan dit advies te geven is. Ook kunt u hier een leidraad vinden voor PBO-leden waarin staat beschreven wat hun verantwoordelijkheden en mogelijke taken zijn.

Het college van B&W van beide gemeentes:
“In vergelijking tussen MOS en RTV kan gesteld worden dat RTV Rheden-Rozendaal een ruimere vertegenwoordiging heeft vanuit verschillende stromingen uit de gemeente t.o.v. MOS. Hiernaast heeft RTV Rheden-Rozendaal vanuit meerdere stromingen aantoonbaar aangegeven dat 6 PBO-leden gelden als representant namens een koepelorganisatie, bij MOS geldt dit voor 1 lid.

Het PBO en haar representatieviteit:

  1. Vertegenwoordiger maatschappelijke stroming: MOS: 1, RTV Rheden-Rozendaal: 1*
  2. Vertegenwoordiger culturele stroming: MOS: 1*, RTV Rheden-Rozendaal: 2*
  3. Vertegenwoordiger geestelijke en godsdienstige stroming: MOS: 1, RTV Rheden-Rozendaal: 1*
  4. Vertegenwoordiger etnisch en culturele minderheden: MOS: 1, RTV Rheden-Rozendaal: 1*
  5. Vertegenwoordiger maatschappelijke zorg en welzijn: MOS: geen, RTV Rheden-Rozendaal: 1
  6. Vertegenwoordiger werkgevers: MOS: geen, RTV Rheden-Rozendaal: 1*
  7. Vertegenwoordiger onderwijs en educatie: MOS: geen, RTV Rheden-Rozendaal: 1*
  8. Vertegenwoordiger toerisme en horeca: MOS: geen, RTV Rheden-Rozendaal: 1
  9. Vertegenwoordiger sport en recreatie: MOS: geen, RTV Rheden-Rozendaal: 1
  10. Vertegenwoordiger op persoonlijke titel: MOS: 3, RTV Rheden-Rozendaal: 2

(* = aantoonbaar representant namens koepelorganisaties)

Ook heeft gemeente Rheden gekeken naar de verdeling van de PBO-leden over de dorpskernen binnen de gemeenten Rheden en Rozendaal.

  • MOS: Totaal 7, 5 x Velp, 1 x Rozendaal, 1x onbekend
  • RTV Rheden-Rozendaal: Totaal 12, 3 x Velp, 4 x Dieren, 3 x Spankeren, 1 x Rheden, 1 x Rozendaal

Ook is er door de gemeenten gekeken naar de mate waarop de PBO-leden zijn voorbereid op hun taak en de verantwoordelijkheden die ze hebben als PBO-lid. Hier kwam ook een duidelijke voorkeur naar boven voor RTV Rheden-Rozendaal.

De gemeenten hebben beide omroepstichtingen een voorstel gedaan haar PBO’s voor te stellen, RTV Rheden Rozendaal heeft hier direct gevolg aan gegeven, MOS niet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen