Alle afval verzamelen!

Foto: De buurtfilosoof

GEMEENTE RHEDEN – Rond 1970 gaf de zogenaamde “Club van Rome” de aanzet tot bewustwording op het gebied van duurzaamheid. Tot dan toe ging de mensheid er van uit dat de economie eindeloos kon doorgroeien en dat grondstoffen en energie onuitputtelijk waren. Inmiddels weten we wel beter, hoewel de meningen over de impact en gevolgen van deze materie wel uiteenlopen.

Rheden voorop!
Gelukkig is er hoop en zoals gewoonlijk loopt de gemeente Rheden voorop. In 1981 startte in Dieren één van de eerste kringloopwinkels van Nederland. Het was een particulier initiatief waarbij grondstoffen en spullen een tweede leven werd gegund. Tot dan toe werd in onze gemeente al het “afval” gestort of verbrand.

Sindsdien is er al veel veranderd. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen afval, maar voor sommige mensen is dit een moeilijk te aanvaarden feit. Het legt namelijk een beperking op aan ons consumptiegedrag. Toegegeven, het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt. Van de wieg tot het graf wordt ons ingepeperd dat we alleen gelukkig kunnen worden door zo veel mogelijk te consumeren.

Verpakkingsmaffia
De verpakkingsmaffia speelt hierin een belangrijke rol. De laatste tijd is er veel te doen over het al dan niet afschaffen van het statiegeldsysteem. Wie zich werkelijk verdiept in deze problematiek komt tot de ontdekking dat verspilling en winst maken in ons systeem nog steeds de voorrang hebben. Echt spannend wordt het als we het beruchte plastic zakje bij elke aankoop moeten gaan missen. Ik solliciteer al vast voor de functie van controleur met opsporingsbevoegdheid.

Blik, plastic en drinkkartons bij elkaar
Sinds 1 juli kunnen “kartonnen” drankverpakkingen, blik en dergelijke in onze gemeente samen met het plastic worden aangeboden. Mijn verwachting was dan ook dat dit zeker merkbaar zou zijn geweest tijdens de eerstvolgende ophaaldag. Toch stonden er nog zwarte containers aan de weg en veel van die dingen waren zo vol dat de deksel niet geheel dicht kon.

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat slechts weinigen het goede nieuws tot zich hebben kunnen nemen. Een artikeltje in de Regiobode zie je al gauw over het hoofd en velen moeten nog de weg vinden naar rheden.nieuws.nl. Ook is het zo dat we meestal veel tijd nodig hebben om te wennen aan veranderingen. Ik ga er van uit dat we allemaal onze burgerplicht doen.

Alles weer op één grote hoop? Nee!!
Helaas zijn er kwade tongen die graag het gerucht de wereld in sturen dat de gemeente al het gescheiden afval aan het einde van de route weer op een grote hoop gooit. Dat zou in elke andere gemeente kunnen gebeuren maar natuurlijk nooit in Rheden. Reden van dit gerucht? Het geeft de verspreider er van een vrijbrief om zelf lekker makkelijk met afval te kunnen omgaan.

Zelf kwam ik tot de ontdekking dat de bodem van mijn zwarte container nog geheel zichtbaar was. Natuurlijk ben ik meteen in de container gedoken om de inmiddels afgedankte pakken, blikken, dekseltjes en dergelijke er weer uit te vissen. Overdreven? Natuurlijk niet.

Het is goed een bijdrage te leveren aan het behoud van onze mooie gemeente
Tegenwoordig heb ik vanwege het vele nadenken niet meer zo veel tijd, maar vroeger peuterde ik keurig netjes alle nietjes uit de tijdschriften voordat ze bij het oud papier gingen. Het metaal ging vervolgens in de ijzercontainer. Is die buurtfilosoof niet goed bij zijn hoofd vanwege al dat gepieker? Nee, het is te leuk om een bijdrage te leveren aan het behoud van onze mooie gemeente.

Afval scheiden is niet moeilijk en wie zijn hersens gebruik zal ook weinig last hebben van problemen of overlast. Tijdens de hete dagen werd er geklaagd over maden in de container. De oplossing is eenvoudig: eet geen vlees of vis en als het niet anders kan spoel je gewoon de blikjes en de bakjes even om. Restjes bewaar je gewoon in de koeling of vriezer alvorens ze kort voor de ophaaldag in de container te gooien.

Het gezegde “scheiden doet lijden” kan vanaf heden in de prullenbak.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen