Waarom eten we geen muizen? Geen idee, of toch wel: we eten wél muizen. Mossel komt namelijk van het Latijnse ‘musculus’ dat in het Engels als muscle voor spier nog heel herkenbaar is. Die term is gekozen omdat een spier een beetje op een muis lijkt. Een mossel is feitelijk niets anders dan een spier om de twee schelpen te openen en sluiten: een sluitspier dus…
Een mossel is ook een waterzuiveringsinstallatie. Eén mossel zuivert per dag 50 liter water. Zie onderstaande filmpje over hoe een aquarium gezuiverd wordt door een handvol mosselen. Een mossel heeft tussen de schelpen fijnmazige flapjes waarmee kleine organismen gevangen worden, aan de andere kant komt er schoon water uit.
Het reinigen op de modderige bodem geeft niet altijd een fijne geur. Bovendien komt er ammoniakgeur vrij als de mossel minder vers is. Iedereen kent de verhalen hoe ziek je kunt worden van mosselen.
Hier een paar tips om smakelijk mosselen te eten zonder ziek te worden:
Kook de mossel kort, als de schelp opengaat is hij gaar. Niet langer want dan worden ze taai en verliezen ze hun smaak. Van 1 kg mosselen houd je 200-250 gram eetbaar over, de rest is afval.
Vooraf kun je mosselsoep maken uit het NRC of een romige mosselsoep .
Voor de hoofdgerechten om te beginnen een basisrecept . Je kunt naar hartenlust variëren met de mosselbereiding zodat er voor iedereen wel een smakelijke variant bij zit.
(hier als voorgerecht) met tomaat en Italiaanse kruiden is zomers. Eveneens uit Italië zijn de cozze gratinati . Via de Provençaalse mosselen gaan we naar België voor mosselen met een knapperig korstje uit de frituur , lekker met een sausje.
En als iemand nog een creatief idee heeft voor een mosselentoetje…