Publiek krijgt eindelijk de bevrijdingsramen van de Grote Kerk in Velp te zien

VELP – Steigers en kleden verhullen nog steeds de nieuwe gebrandschilderde ramen in de Grote Kerk in de Kerkstraat. De vensters zijn bijna allemaal geplaatst. Volgende week maken de glazeniers van de firma Derix uit het Duitse Kevelaer de klus af. Maar ook daarna blijven de doeken nog even voor de ramen. Want pas op zaterdag 12 september om 11.00 uur is de officiële onthulling.

In dat Open Monumentenweekend is iedereen van harte welkom om te komen kijken. Zaterdag en zondag is de kerk open van 12 – 17 uur en wordt iedereen gastvrij ontvangen met gratis koffie of thee.

De Velpse Bevrijdingsramen zijn geen religieuze ramen. Twee iconische foto’s van Velp zijn in de ramen geëtst: de wereldberoemde foto van de Jeep met vrolijke Velpse meisjes voor Juwelierszaak Aalbers op 16 april 1945. De andere foto is van 26 mei 1945. Toen arriveerde pastoor Schaars uit concentratiekamp Dachau en werd voor de RK-kerk in de Emmastraat, begroet door ds. Oskamp. Op de achtergrond staat het huidige pand van wijnhandel Appeldoorn.

Ook twee typische landschappen van de Veluwezoom zijn afgebeeld: Het heidelandschap rond de Posbank en een ijssellandschap, gezien vanaf de Lathumse Veerweg.

Het geld voor de gebrandschilderde ramen is opgebracht door de verkoop van oud papier, Bevrijdingsramenwijn, bazaars, oliebollenverkoop etc.. Maar ook door royale particuliere giften en donaties van De Geërfden van Velp en Lionsclub Rheden.

De onafhankelijke stichting Bevrijdingsramen Velp heeft het proces ‘van Idee tot Resultaat’ begeleid.

Bevrijdingsramen Velp

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen