Wat is er allemaal te doen op de Open Monumentendagen

Foto: Open Monumentendag 2015

Open Monumentendag is jaarlijks een van de grootste culturele evenementen. Zo ook in de gemeenten Rheden en Rozendaal waar ieder jaar veel mensen monumenten bezoeken die gewoonlijk niet toegankelijk zijn voor publiek.

Thema
Open Monumentendag 2015, in het weekend van 12 en 13 september, staat in het teken van Kunst & Ambacht. Op diverse locaties worden daarom ook exposities georganiseerd. Het thema Kunst & Ambacht beslaat een groot terrein, waarbij zowel aandacht is voor verschillende kunstvormen, als voor vakmanschap en het (restauratie)ambacht.

Vaklieden en kunstenaars tonen hun kunnen, de geschiedenis van het ambacht wordt op tal van manieren uitgelegd en ook de hedendaagse variant van het ambacht komt ruimschoots aan bod. Alles draait daarbij om de schoonheid, om het genieten van kunst, om inspiratie en beleving.

Op de vrijdag voor de Open Monumentendag, op 11 september, was er ook in 2015 de Open Monumenten Klassendag, waarbij leerlingen uit de groepen 7/8 van basisscholen in het hele land monumenten bezoeken. Ook in de gemeente Rheden en Rozendaal werden ook dit jaar weer zo’n 600 leerlingen bij de verschillende monumenten gezien.

In ieder dorp zijn bijzondere openstellingen en activiteiten.
Zo zal dit jaar in Velp voor de 2e keer kasteel Biljoen worden opengesteld voor publiek en kunt u op de Wiardi Hoeve een glaskunstenaar aan het werk zien. In Dieren worden 2 bijzondere woningen opengesteld aan de Hoflaan waar o.a. ook een expositie van schilderijen te zien zal zijn. In Laag Soeren en in Ellecom vinden concerten plaats in de prachtige kerkjes. In de kerk in De Steeg kunt u verschillende ambachten bekijken. In Villa ‘Iris’ in Rheden is een foto expositie van een uitvaartfotografe die ook uitleg geeft over haar werk. De dorpskerk presenteert diverse ambachten met betrekking tot kerk- en orgelrestauratie. In Rozendaal is er in de Molenschuur een expositie van schilderijen en in Spankeren kunt u een bezoek brengen aan de Petruskerk met een tentoonstelling over bodemvondsten.

Kijk voor meer informatie en plekken die u tijdens de Open Monumentendagen 2015 kunt bezoeken op: http://www.openmonumentendag.nl/zoek/?srchLocation=Rheden

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen