Scholierenbezoek aan Schweer Bey der Beckehof te Dieren

DIEREN – Vrijdag 11 september was het op de Schweer Bey der Beckehof een komen en gaan van schoolkinderen. Zij bezochten dit rijksmonument in het kader van de Open Monumentendag 2015.

Traditiegetrouw is het de vrijdag voorafgaand aan de Open Monumentendag, “klassendag”. Op die dag bezoeken scholen een monument in hun woonplaats. Er is dan ook een speciaal voor hen aangepast programma. Deze morgen, werd zoals elk jaar de “Hof” (oud Dierenaren zeggen “de Stichting”) bezocht.

Klassendag OMD2015

Om beurten kwamen de schooklassen om deel te nemen aan het thema van dit jaar “Kunst en Ambacht”. De fietsen werden gestald in het gras voor de hof en alle tassen en rugzakken werden op een grote hoop gegooid op de stoep voor de zogenaamde “Bestuurskamer”.

Het deel dat ging over Kunst, werd verzorgd door Marieke Soetebier, die twee personages had afgevaardigd. Een dame van stand die ter plekke werd geportretteerd door een kunstschilder, en dan in een ver verleden. De dame zat onder haar parasol en hield deze zelf omhoog. Wanneer zij dit moe werd, en er geen kinderen kwamen kijken, ging zij borduren. De schilder bleef achter zijn ezel staan en maakte dat het schilderij binnen de gestelde tijd af zou zijn. De kinderen konden met beiden praten en hen vragen stellen.

In de Kapel was er een activiteit dat met het ambacht te maken had. De kinderen gingen een presentatie bekijken over zonnewijzers die werd verzorgd door een van de bewoners, die een expert is op dit gebied. Hij nam ze ook mee de tuin in alwaar een echte zonnewijzer staat.

Klassendag OMD2015

Later kwamen de kinderen terug en gingen zelf aan de slag : een zonnewijzer maken van papier. Deze diende ook nog eens te werken, en dat lukte want de zon scheen volop. De derde activiteit was in de Bestuurskamer, daar kregen de kinderen foto’s en boekjes te zien en uitleg over het ontstaan van de Hof en dat er toen ambachtelijk werd gewerkt. Deze presentatie kon echter niet iedere scholier boeien.

Wat wel een ieder boeide, was de beker ranja en het zakje chips dat na afloop van het bezoek werd uitgereikt.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

2015 09 11 Dieren Klassendag OMD 017

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen