COLUMN: Hoe doe jij dat? Een ondernemer is en blijft ook maar een mens

Foto: Ondernemersteam Gelderland

Wegens privéomstandigheden gesloten
Soms zie je het wel eens op de voordeur van een winkel, het simpele bordje “Vandaag wegens privéomstandigheden gesloten”. Achter deze vijf simpele woorden zit vaak een heel verhaal vol met emoties, gedachten, en sociale verbanden tussen mensen. Zou het gelukkig, of juist heel verdrietig zijn? In ieder geval voldoende reden dat de betreffende ondernemer het belangrijk genoeg vindt zijn of haar bedrijf een dag te sluiten. En zich vandaag helemaal bezig te houden met die gebeurtenis.

Anderen willen helpen
De andere dagen is die ondernemer vaak een bevlogen en geïnspireerd mens die vanuit de beste motieven anderen wil helpen met wat hij of zij doet. En omdat een ieder van ons heel eigen, eigenzinnig en uniek is, helemaal op zijn of haar geheel eigen manier. En omdat we nu eenmaal in een maatschappij leven waar geld het smeermiddel is in het economische verkeer, zit er ook betaling aan vast. De ondernemer moet ook kunnen leven. Kortom….. een ondernemer is en blijft ook maar een mens!

Time-out
Ja, ook een ondernemer heeft tijden in zijn of haar leven dat de beschikbare tijd en energie wordt opgeslokt door die privéomstandigheden. Dat je eerst jezelf en je familie moet helpen. En niet of voldoende beschikbaar is voor het ondernemen. En helaas overheersen daarbij de moeilijke fasen van het leven, zoals overlijden, langdurige ziekte, scheiding, verbouwing. Juist in die tijd is het van groot belang dat we er ook voor hem of haar zijn, niet alleen als de etalage er weer zo schitterend bij staat. Gewoon wat bemoediging, een luisterend oor, een bemoedigende knuffel, een kop koffie samen, een compliment, een kaart in de bus met “sterkte”, of een ander blijk van medeleven. Een ondernemer is en blijft ook maar een mens!

Ondernemen is Samenwerken en Delen
De ondernemer probeert je te helpen met wat je nodig hebt in je leven, met de uitdagingen waar je hulp bij nodig hebt, en/of om die omstandigheden te creëren waarmee jij verder kunt. In het Nieuwe Ondernemen staat samenwerken en Delen centraal. Daarbij gaat het om tweerichtingsverkeer, tussen ondernemer en klant, en tussen ondernemers onderling. Niet alleen in de tijden dat alles vanzelf lijkt te gaan. Vooral ook, net als bij echte vriendschappen, in tijden dat het leven je uitdaagt en alles moeilijker gaat. Alle leden van Ondernemersteam Gelderland zijn er dan voor je, in goede en slechte tijden, met een luisterend hart en oor, raad en daad. Een ondernemer is en blijft ook maar een mens!

Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected]! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen