Gasstoring laat grote zelfredzaamheid inwoners Apeldoorn zien.

Foto:

REGIO – Wat gebeurt er in een wijk, als door een breuk in de gasleiding ruim 1300 huishoudens zonder gas zitten? Burgemeester John Berends plaatste dit bericht zaterdagmiddag na zijn bezoek aan De Sprenkelaar, de buurt die getroffen is door de grote gasstoring: “Vanmiddag poolshoogte genomen in de getroffen wijk. Veel respect voor het probleemoplossend vermogen van de inwoners. Liander werkt hard. Dank!”

De buurt kan al bijna een week lang niet koken of douchen. Een ramp zou je denken, maar niets is minder waar. Burgemeester Berends: “De zelfredzaamheid van de buurtbewoners valt op. Het is bijzonder te zien hoe veerkrachtig mensen zijn in zo’n situatie. De bewoners accepteren de situatie en maken er vervolgens het beste van.” 
De bewoners van de Sprenkelaar helpen elkaar, weten vrienden en familie te vinden en maken gebruik van de vele mogelijkheden beschikbaar gesteld door bedrijven. Zo kunnen ze douchen bij zwembad de Sprenkelaar en bij sportschool Club Pelikaan. 
Buurtcentrum het Atrium werd omgetoverd tot keuken waar bewoners samen met vrijwilligers van de Passarel aan de slag gingen. Ouderen, alleenstaande ouders met kinderen en mensen die het financieel moeilijk hebben, hebben bonnen gekregen waarmee ze konden eten bij Atlant, 
Zorgcentrum Koningin Wilhelmina. Remeha trakteerde de hele buurt op een ijsje en vanavond organiseert Oxxio een heus buurtfeest, mét eten. De buurt heeft een eigen Facebookpagina opgericht. Op deze pagina informeren ze elkaar over de laatste stand van zaken. 
Anderen bieden spontaan maaltijden en warme douches aan voor mensen die in het getroffen gebied wonen. Ook het informatiepunt dat opgericht is, wordt druk bezocht. Om te informeren wat de laatste stand van zaken is, maar ook om elkaar te ontmoeten en met elkaar te spreken over de situatie.
Na zes dagen storing zijn 436 van de 1329 huishoudens inmiddels weer aangesloten op het gasnetwerk. Netbeheerder Liander werkt met man en macht om alles op te lossen, indien nodig zullen ze tijdens Pinksteren ook op volle kracht door blijven werken om iedereen weer van gas te voorzien.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen