Rijnstate niet in “financiële gevarenzone!”

Foto: Rijnstate

VELP/ARNHEM/ZEVENAAR – Veel ziekenhuizen hebben het moeilijk, de afgelopen tijd verschenen n de media diverse berichten, dat Rijnstate zich in een ‘financiële gevarenzone’ zou bevinden. Rijnstate ziet haar financiële positie de laatste jaren alleen maar verbeteren en er is dan ook geen enkele reden tot ongerustheid.

Positief
Het financiële beleid van Rijnstate is de afgelopen jaren gericht op: scherpe inkoop, efficiënter werken en concentratie van dure/complexe voorzieningen en zorg. De organisatie ziet door de positieve ontwikkelingen in haar financiële resultaten dat dit beleid zijn vruchten afwerpt. Rijnstate heeft dan ook veel vertrouwen in de weg die zij is ingeslagen. Dat neemt niet weg dat ziekenhuizen in Nederland, en dus ook Rijnstate, voor enorme financiële uitdagingen staan.

Vergelijking van ziekenhuizen
Accountantsbureau BDO heeft de financiële positie van zeventig algemene ziekenhuizen in Nederland met elkaar vergeleken. Rijnstate scoort in dit onderzoek een 5,5 en een 6 en komen daarmee op een 53ste positie terecht. Ondanks dat we hiermee onder het gemiddelde scoren, zijn er een aantal positieve ontwikkelingen te benoemen waarmee we laten zien dat Rijnstate een financieel gezond bedrijf is. De afgelopen drie jaar heeft de financiële positie van Rijnstate een positieve groei doorgemaakt:

Het ziekenhuis is dit jaar voor de derde keer op een rij in deze benchmark gestegen (nr. 66 in 2012, nr. 57 in 2013 en nr. 53 in 2014). In 2014 is het eigen vermogen fors gegroeid en het loopt daarmee gelijk op met het gemiddelde van de sector algemene ziekenhuizen.

Een van de belangrijkste graadmeters of een bedrijf financieel gezond is, is de zogenaamde DSCR. De DSCR is een kengetal dat aangeeft of het ziekenhuis voldoende operationele kasstromen heeft om te kunnen voldoen aan verplichtingen, zoals rente- en aflossingen bij de bank. Het laat zien dat er voldoende geld in kas is om aan deze verplichtingen te voldoen. Ook op dit kengetal laat Rijnstate een aanzienlijke groei zien, een groei die zelfs groter is dan het gemiddelde van de sector algemene ziekenhuizen.

De Rijnstate Ziekenhuizen organisatie verwacht dat bovenstaande geschetste ontwikkeling zich positief gaat voortzetten en dat ze volgend jaar opnieuw stijgt in de benchmarks.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen