Toekomst sociale woningbouw woningen Nieuw-Schoonoord onzeker

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Er zijn nog steeds veel onduidelijkheden en onzekerheden over de plannen van Vivare over de verkoop van sociale woningen aan het Hedgefonds van de heer Soros, Hongaars/Amerikaans Multimiljardair en eigenaar van het Hedgefonds Quantum Strategic Partners Ltd.

Deze onduidelijkheden werden besproken in een informatiebijeenkomst in Nieuw Schoonoord in Velp. Diverse partijen waren hierbij aanwezig waaronder huurders, Innoforte, bewoners van Nieuw Schoonoord, enkele partijleden van politieke partijen van gemeente Rheden, Huurders Vereniging Rheden en hoewel hij geen officiële uitnodiging had ontvangen, Eric Angenent, bestuurder van de woningcorporatie Vivare.

2015-10-26 Bijeenkomst Nieuw-Schoonoord 003

Walter Jansen was de gespreksleider en begon de middag door te zeggen: “Laten we een rustig en duidelijk gesprek voeren, maar laten we vooral goed naar elkaar luisteren!”

In grote lijn liggen de zorgen vooral in de communicatie, de onwetendheid over gemaakte plannen en de verschillende belangen die bij de eventuele verkoop van Sociale woningbouw woningen gelden.

Terwijl bewoners zich zorgen maken over hun huur en het onderhoud van de woningen zegt Vivare de noodzaak te hebben, kleine woningen te verkopen om het geld te investeren in de nieuwbouw en het onderhoud van eengezinswoningen.

2015-10-26 Bijeenkomst Nieuw-Schoonoord 011Vivare geeft aan dat de vraag naar kleine woningen/appartementen in de loop der jaren steeds minder is geworden. Dit punt wordt door diverse partijen in twijfel getrokken, zij denken aan de groei van het aantal ouderen, steeds meer jongeren die een betaalbare kleine woning zoeken, gescheiden huishouders en de groei van het aantal statushouders dat geplaatst moet worden.

2015-10-26 Bijeenkomst Nieuw-Schoonoord 012Vanuit de 2e kamer was Albert de Vries, woordvoerder wonen van de PvdA aanwezig. Hij gaf aan de zorgen te begrijpen van bewoners en liet weten dat er sinds 1 juli een nieuwe wet, niet de Tweede Kamer beslist over de verkoop maar, bewoners, corporaties en lokale politiek hebben nu de zeggenschap geeft over de verkoop van sociale woningen. “U moet met elkaar rond de tafel en zoeken naar oplossingen, ook de gemeente kan hier mogelijk een rol in spelen”.

“We kunnen het nooit goed doen als woningcoöperatie, onze vast lasten zijn te hoog, we hebben al mensen moeten ontslaan en zijn van meerdere kantoren naar één pand verhuisd. Dit zijn allemaal bezuinigingsmaatregelen, ons vermogen zit in stenen en daarmee maken we geen winst” aldus Dhr Angenent van Vivare.

De reden waarom Vivare gekozen heeft voor Soros is simpel, zij heeft het hoogste bod uitgebracht voor de woningen. Hoewel Multimiljardair George Soros zich presenteert als voornamelijk “de grote wereldverbeteraar” blijkt dit fonds wereldwijd vastgoed op te kopen om daarmee zijn kapitaal te beschermen tegen inflatie, het primaire doel van het hedgefonds blijft gewoon geld verdienen.

De angst heerst dat dergelijke buitenlandse beleggingsfondsen te veel denken in kapitaal in plaats van het mee voelen met mensen die afhankelijk zijn van sociale woningbouw, het onderhoud van woningen. Bij Nieuw Schoonoord zelfs het mogelijk wegvallen van het zorgpakket waar veel bewoners gebruik van maken.

2015-10-26 Bijeenkomst Nieuw-Schoonoord 010Volgens zorgaanbieder Innoforte is deze angst terecht. Zij huren ook bij Vivare en met het dicht draaien van de subsidiekraan door de gemeente is de toekomst erg onzeker.

Vivare ziet geen andere uitweg maar is bereid een gesprek aan te gaan met de politiek, “Laat ons dan ons werk doen en stop met de huurdersheffing.” zegt Angenent, Tweede Kamerlid De Vries neemt deze uitnodiging aan en gaat snel verder in gesprek met Vivare.

Ook SP Rheden en PvdA Rheden staan open voor een gesprek en houden een vinger aan de pols. “Wij zijn er voor onze inwoners!” De politieke partijen roepen nogmaals bewoners op hun zorgen te uiten.

Er is veel misgegaan tijdens het opstellen van deze verkoop plannen, achterkamertjes politiek, de Rhedense politiek die heeft zitten slapen. Huurders Vereniging Rheden die op de hoogte was, maar heeft voldaan aan een geheimhoudingsplicht die hen opgelegd was, en Vivare die geen openheid van zaken heeft gegeven en haar huurders niet heeft geïnformeerd.

2015-10-26 Bijeenkomst Nieuw-Schoonoord 008Jan Hop, voorzitter van de bewonerscommissie van Voorthuijsenstraat Velp, roept vooral op om open en transparant te zijn naar de huurders. “Juist het samen optrekken met alle betrokken partijen, het gevoel gezien en gehoord te worden, beperkt de maatschappelijke onrust. En garandeert de beste oplossing. We hopen dat we met z’n allen leren, en nu ook echt kunnen kiezen voor gezonde samenwerking, in het belang van al die mensen die in onze gemeente zijn aangewezen op sociale huurwoningen, nu en in de toekomst”.

Er zijn bij deze bijeenkomst geen toezeggingen gedaan, er is nog veel onzeker, de eventuele verkoop van Nieuw Schoonoord aan het Hedgefonds is niet van de baan. Vervolggesprekken tussen Vivare en de politiek worden gepland en zouden mogelijk uitkomst kunnen bieden.

PVDA Rheden heeft haar visie op de informatiebijeenkomst ook op papier gezet, klik HIER om deze te lezen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=NBHy5hC2lLE

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen