Natuurwerkdag zaterdag 7 november

Foto: Natuurwerkdag 2015

VELP/RHEDEN – Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2015 organiseert LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 15e keer op bijna 500 locaties door heel Nederland.

Ook in de gemeente Rheden zijn leuke werklocaties. Alle hulp is welkom. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Dit jaar wordt de Natuurwerkdag ondersteund door Sipke Jan Bousema (bekend van Opsporing Verzocht en diverse kinderprogramma’s). Hij heeft zich als actief supporter verbonden aan de Natuurwerkdag om betrokkenheid bij landschap onder de aandacht te brengen.

Kom helpen in Rheden of Velp!

In de gemeente Rheden is er keuze uit 3 verschillende locaties met ook gevarieerde werkzaamheden.

  • Kom helpen op Landgoed de Valkenberg waar ook voor kinderen van alles georganiseerd wordt. De volwassenen helpen op 1 november bij het slepen van takken, het verzamelen van hout, het trekken van bramen en brandnetels, het verwijderen van esdoorns en het wieden van onkruid. Genoeg te doen dus!
  • Op de Posbank kan de boswachter van Natuurmonumenten wel wat hulp gebruiken bij het opschonen van de heide. Jonge boompjes moeten verwijderd worden anders groeit de heide langzaam dicht.
  • In Velp is de locatie al vol! Dat is niet zo gek want het werk betreft het knotten van oude, zeer breed uitgegroeide knotwilgen. Het knotten van wilgen is altijd een populaire activiteit omdat je vaak vanuit de kroon van de boom kunt werken en vandaar een mooi uitzicht hebt. Bewoners van voormalig Zwembad Beekhuizen komen als collectief met tien man helpen wilgen knotten. Dat is bijzonder om meerdere redenen.Er zijn twee initiatieven in Velp, een particulier initiatief en een buurtinitiatief, beiden komen wilgentakken oogsten voor het maken van vlechtheggen. Er komen een zevental jongeren van IVN WoesteLen elders uit Gelderland en zelf vier van hen van ver buiten de provincie hier helpen. Dat is lovenswaardig en we willen hen een gastvrije ontvangst. Zij verzorgen een educatieve activiteit. Na drie natuurwerkdagen is het knotten Van de konotwilgen aan de Lathumse veerweg voorlopig gedaan. Over twee à drie jaar zijn de wilgen van 2013 weer aan de beurt. Maar dan moet er eerst nog wat water door de IJssel stromen. Dat water staat op dit moment overigens bijna historisch laag.
  • Museum Velp organiseert een specifiek eigen werkactie omtrent cultureel erfgoed nabij de Natuurwerkdag.

Voor goed gereedschap en een werkinstructie wordt gezorgd. Op bijna alle locaties in Gelderland wordt gezorgd voor koffie, thee en soep!

Aanmelden en meer informatie: www.natuurwerkdag.nlOok te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag

LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met:
de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha en wordt ondersteund door Het Instituut voor Natuureducatie IVN, De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie NJN en de KNNV, vereniging voor veldbiologie.

Natuurwerkdag 2015

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen