Raadsbijeenkomst opvang vluchtelingen Rheden op 10 november

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – komende dinsdag vindt een raadsbijeenkomst plaats. Op de agenda staan onder andere de uitgangspunten voor opvang van vluchtelingen in de gemeente Rheden. Er ligt een concreet voorstel om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om maximaal 300 extra asielzoekers te huisvesten in een regulier AZC. De gemeenteraad neemt hierover op 24 november een definitief besluit.

De bijeenkomst is een reguliere, openbare raadsbijeenkomst en géén bewonersbijeenkomst. Iedereen mag hierbij aanwezig zijn als toehoorder. Het agendapunt over de vluchtelingen staat gepland van 19:35 tot 20:45 uur.

Er gelden dinsdag een aantal aanvullende spelregels:

  • Mensen die een inspraakreactie willen geven op dit onderwerp moeten dit uiterlijk dinsdag 10 november om 12:00 uur melden bij de griffie van de raad ([email protected], telefoon 026-4976 266);
  • Bezoekers moeten in het bezit zijn van legitimatie;
  • Bij binnenkomst worden bezoekers geregistreerd;
  • Inwoners van de gemeente en insprekers hebben toegang tot de raadszaal;
  • Overige bezoekers worden verwezen naar een aparte ruimte waar ze het debat op een scherm kunnen volgen.
  • Vanwege de brandveiligheid is het aantal beschikbare plaatsen voor bezoekers beperkt.

Motie gemeenteraad
De gemeenteraad heeft in september een motie aangenomen om te onderzoeken hoe Rheden extra kan bijdragen aan de landelijke problemen met het huisvesten van vluchtelingen. Zowel gemeenteraad als college willen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in de vluchtelingenkwestie.

Uitgangspunt: reguliere opvang
Doorslaggevend in het voorstel van het college voor een regulier AZC is dat de gemeente hier al ervaring mee heeft. Een regulier AZC biedt daarnaast in vergelijking met (crisis)noodopvang de meest stabiele omgeving voor zowel asielzoekers als inwoners. Uitgangspunt is dat opvang gerealiseerd wordt in ‘stenen’, en niet in tenten of noodgebouwen.

Locatieonderzoek is vervolgstap
Na het raadsbesluit op 24 november liggen er alleen uitgangspunten. Er is daarmee nog geen sprake van een concrete locatie. In de vervolgfase wordt bekeken of, en zo ja welke locaties geschikt zijn. Dit gebeurt in nauw overleg met het COA en betreffende pandeigenaren.

Het college stelt voor in elk geval géén opvanglocatie te vestigen in de nabijheid van het huidige AZC in Velp en de voorzieningen voor arbeidsmigranten aan de Oversteeg in De Steeg en aan de President Kennedylaan in Velp.

Kijk voor het hele vergaderschema van de avond hier, en via een live-stream is de bijeenkomst ook live thuis te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen