Bomenkap aan Middachtenallee voor veiligheid

Foto: Middachtenallee

DE STEEG – Negen instabiele bomen aan de Middachterallee in De Steeg moeten acuut worden ‘uitgekleed’ in verband met de veiligheid voor de weggebruikers. De bomen zijn instabiel en kunnen omwaaien. De bomen worden teruggesnoeid tot een stam van 10 meter zodat het beeld van een bomenlaan blijft bestaan. De werkzaamheden vinden plaats op dinsdag 8 en woensdag 9 december a.s.

Onderzoek
Vorige week heeft Cobra Boomadviseurs nader onderzoek gedaan bij een aantal bomen (beuken) in de Middachterallee in De Steeg. De gemeente heeft deze opdracht gegeven omdat afgelopen zomer, ter hoogte van beide bushalten, twee beuken zijn omgewaaid. Medewerkers van Cobra voerden bij een aantal bomen een proef uit om te zien hoe stabiel de bomen zijn.
Helaas blijkt uit dit onderzoek dat er negen bomen acuut gevaar opleveren voor de omgeving. Het gaat om zes bomen aan de noordzijde (spoorkant) en drie bomen aan de zuidzijde (kant Middachten) nabij de bushaltes in De Steeg. Het betreft bomen aan de wegzijde (niet aan de kant van het fietspad).

Werkzaamheden/verkeershinder
Op de Middachterallee kan hinder ontstaan tijdens de werkzaamheden. Er zijn verkeersregelaars aanwezig op 8 en 9 december.
In de Smidsallee wordt op beide dagen éénrichtingsverkeer ingesteld. De buurtbewoners zijn hiervan op de hoogte gebracht.

Vergunningen
Omdat het hier gaat om een situatie die acuut gevaar kan opleveren, wordt de vergunning voor de noodkap achteraf aangevraagd voor deze negen bomen. Hetzelfde geldt voor de activiteit monumenten. De Middachterallee is namelijk een rijksmonument. Met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vindt overleg plaats over de herplantplicht.

Vervolg
Cobra boomadviseurs maken een plan van aanpak wat en hoe er verder onderzocht moet worden om te achterhalen wat de oorzaak is van deze instabiliteit. Wel is gebleken dat de wortels zijn aangetast en dat daardoor de bomen instabiel zijn geworden. De stammen blijven zolang mogelijk staan om het beeld van de bomenlaan te behouden.

Wethouder Ronald Haverkamp: “Het is erg jammer dat deze bomen weg moeten aan deze karakteristieke laan. Maar vanuit veiligheidsoverwegingen kunnen we NIET anders. We gaan zeker in overleg met o.a. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om zoveel mogelijk te proberen het beeld van de Middachterallee intact te houden”.

Foto: Ooit gepost door Engel Kersten op de fb pagina, Je bent Steegenaar als

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen