Column De Buurtfilosoof: Nieuwsgierigheid

Foto:

We kunnen weer opgelucht ademhalen. Voor zo ver ik heb kunnen nagaan hebben de meeste mensen zich het afgelopen jaar zodanig weten te gedragen dat slechts weinigen een enkeltje Spanje hebben weten te boeken.

Dit is natuurlijk heel fijn voor al die mensen, maar het nadeel is dat hierdoor per saldo de in- en uitstroom van personen in ons land niet geheel in evenwicht is. Het optreden van Sint en Piet zou ik daarom willen beoordelen als minder succesvol.

Ik weet helaas niet welke criteria de Goedheiligman hanteert, maar ik zou hem toch graag willen verzoeken zijn “zakbeleid” te hervormen. Dit moet lukken binnen een klein jaartje.

Ondertussen kunnen wij ons verdiepen in belangrijker zaken. Zo is gierigheid een eigenschap die in onze samenleving niet gewaardeerd wordt, zeker waar dit het nieuws betreft. Niemand wordt graag nieuwsgierig genoemd en kinderen worden doorgaans ook niet gestimuleerd om nieuwsgierig te zijn.

Wie kent niet de wanhopige ouders die voortdurend bestookt worden met zinnen van hun kroost waarbij het eerste woord luidt: waarom. Dit is niet leuk, maar deze overmatige belangstelling voor het onbekende is een heel natuurlijke uiting. Het komt voort uit de behoefte om de wereld om ons heen te kennen, te duiden en vooral om allerlei risico’s en gevaren die het leven met zich mee brengt te onderkennen en al vast voorbereid te zijn op toekomstige situaties.

Antroposofen kennen het verschijnsel “Ik zie rond in de wereld” en wij hebben natuurlijk rheden.nieuws.nl, waar we regelmatig worden geconfronteerd met een wereld vol gevaren. Dit lijkt me allemaal volstrekt normaal; mensen hebben een van nature onderzoekend gedrag waardoor ze willen leren.

Al heel vaak heb ik mijn hersenen aan het werk gezet om een antwoord te krijgen op de vraag waarom veel mensen zo geïnteresseerd zijn in rampen, ongelukken en andere vreselijke dingen die het leven met zich mee brengt. Volgens mij wordt een bericht over een workshop bij de Passiebloem minder goed gelezen dan het item over het drama dat zich onlangs afspeelde in het buitengebied bij Spankeren.

Nadere bestudering van deze berichtgeving leidt tot de conclusie dat ze beide zeer raadselachtig zijn. Bij de bloemist is er op 10 december sprake van “rechts” en een week later is “links” het motto. Niemand zit te wachten op dit nieuws, laat staan dat het enig nut heeft.

Het andere nieuws betreft een dood rund. Ik weet niet of het een oude koe was die door de samenwerking van een boer met natuurmonumenten uit de sloot werd gehaald, maar dankzij dit bericht hebben we eens en te meer kennis kunnen maken met de risico’s van modderige plassen, onderkoeling en het binnenkrijgen van water.

Denkt u wel eens na over het levenseinde en of het noodzakelijk is om een wilsbeschikking te hebben? We lezen dat de beslissing over leven en dood niet genomen is door de koe en zelfs niet door de boer.

Voordat ik u weer over laat aan uw eigen gedachten wijs ik u graag nog even op het gegeven dat er gelukkig op rheden.nieuws.nl nog veel meer nuttige ellende te vinden is. In Dieren ging onlangs een conifeer in vlammen op. Dankzij deze berichtgeving zijn alle eigenaren en verzorgers van deze afschuwelijke maar zeer populaire groeisels gewaarschuwd dat het hier gaat om brandstichting.

Let dus op uw dierbare planten en struiken, sluit een goede verzekering af of neem andere maatregelen. In Velp zagen we hoe je in het ziekenhuis kunt belanden wanneer je in gezelschap bent van iemand die gaat pinnen en in Rheden wist iemand de aandacht te vestigen op wat er kan gebeuren als je in een vlaag van poetswoede schoonmaakmiddelen gaat mengen.

Toch is dit nog niet alles. Volg FireAnimals. Hierop vindt u het 112-Nieuws uit de Gemeente Rheden en de omgeving. Per woonplaats krijgt u een overzicht van alle ellende die een mens kan overkomen. Voor liefhebbers en mensen die zich diepgaand willen ori├źnteren is op de website ook nog het nieuws te vinden van een tijd geleden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee zullen we dan maar zeggen.

 

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen