Oranjeplein in Velp krijgt een nieuwe naam?

Foto:

VELP – Het Oranjeplein wordt het Guus Dijkhuizenplein, althans als het aan de bewoners ligt. De Gemeente Rheden hield vandaag in Velp op het Oranjeplein een Buurt Mee! bijeenkomst. Enkele buurtbewoners kwamen met het voorstel om het Oranjeplein om te dopen tot het Guus Dijkhuizenplein.

Guus heeft daar tot zijn dood in 2013 gewoond en zag grote mogelijkheden voor het plein: horeca, feesten, ontmoetingen, kunst en cultuur. Hij woonde sinds de jaren tachtig in Velp en heeft daar Kunsthuis 13 opgericht waarvan hij van 1984 tot 2001 directeur gebleven is van het vermaarde theater, muziekpodium, kunstbroedplaats en tentoonstellingsruimte. Hier was met de regelmaat van de klok publiek uit Velp en ver daarbuiten te vinden.

Guus Dijkhuizen werd landelijk bekend toen hij in 1963 met Peter Hamelink het tegendraadse tijdschrift Gandalf uitbracht. Hij schreef heel lang, voor diverse (literaire) bladen. Dijkhuizen schreef meer dan tien boeken en zijn versleten pantoffels hebben een plek in het Letterkundig Museum.

Guus DijkhuizenNa Kunsthuis 13 startte hij Galerie Klas 5 aan wat nu het Oranjeplein heet. Op de foto van Marc Pluim zien we hem als Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Guus wilde graag leven op het plein in Velp met die mooie kastanjes en niet een parkeervlakte van steen. En zo zien meer mensen andere mogelijkheden voor terrassen en activiteiten. In ieder geval verdient het plein en Guus het om geëerd te worden met de naam van zijn beroemdste aanwonende.

Buurtbewoners hebben de Gemeente geheel in de stijl van Ik buurt mee! Geholpen door het plein met een creatief bordje te herbenoemen, het “Guus Dijkhuizenplein”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen