REGIO - Koffers gepakt, auto volgeladen. Heerlijk een paar weken op vakantie. Nog een laatste rondje door het huis. De vaatwasser leeg. Gas en lichten uit, ramen en deuren op slot… Check, check, dubbelcheck en dan met een goed gevoel op vakantie!
Tot je een paar weken later heerlijk uitgerust thuiskomt en je hele huis overhoop is gehaald. Een inbraak! Jaarlijks overkomt dit zo’n 15.000 vakantiegangers. Moet je dan maar niet meer op vakantie gaan? Of had je het kunnen voorkomen?
Doordat post en kranten zich zichtbaar opstapelen in de brievenbus of op de deurmat bijvoorbeeld. Of keurig gesorteerd in het zicht op tafel liggen. Ook valt het al snel op als er ’s avonds maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer branden en de lamellen ook overdag potdicht zijn. Allemaal signalen dat de bewoners weg zijn. Een inbreker heeft zodoende alle tijd om zich toegang tot je huis te verschaffen en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. De armband die je van je oma hebt gekregen of je laptop met alle foto’s van de (klein)kinderen om maar eens wat te noemen!
Je huis duidelijk onbewoond achterlaten, vergroot de kans op inbraak. Die vindt in de meeste gevallen plaats via de achterzijde, bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn heel veel mensen voor langere tijd van huis. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 70 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met schroevendraaier en tang binnen 1 minuut binnen is. En dán heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen.
Onderzoek onder 1100 respondenten, in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, toont aan dat de jongere generatie (60 jaar) zijn duidelijk voorzichtiger en regelen vaak het een en ander voor ze op vakantie gaan. Ze laten bijvoorbeeld regelmatig kranten en post weghalen en vragen hun buren om een oogje in het zeil te houden.
Voor alle leeftijdsgroepen geldt: Maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 7 eenvoudige tips voor je:
De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen. Hiertoe voert zij tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd waaronder het ministerie van Veiligheid en Justitie, het Verbond van Verzekeraars en een aantal bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie.