Bernhard Groenewoud gekozen tot 36e Ridder in de Orde van de Rhedense Leeuw

RHEDEN – Tijdens de Pronkzitting van Carnavalsvereniging de Heiknüüters uit Rheden is Bernhard (Bennie) Groenewoud gekozen tot 36e Ridder in de Orde van de Rhedense Leeuw.

Bennie kreeg de eervolle onderscheiding voor zijn verdiensten voor het openbare leven in het dorp Rheden. Bernhard Groenewoud is in 1956 geboren op de boerderij aan de Brinkweg te Rheden. Hij heeft het boerenbedrijf, tegenwoordig bekend onder de naam ‘Zorgboerderij De Munnikenhof’, van zijn ouders overgenomen.

In 1975 leerde hij zijn vrouw Gerdie kennen bij dansschool Jacobs in Velp. In 1979 zijn zij in het huwelijk getreden. Ze hebben samen 3 kinderen waarvan Wendy en Bas ook werkzaam zijn in het boerenbedrijf. Naast zijn drukke werkzaamheden op de boerderij vond Bennie ook nog tijd om vrijwilligerswerk te doen.

Een opsomming van wat Bennie zoal gedaan heeft of nog steeds doet:
– Bennie helpt mensen op zijn boerderij terwijl uit financieel oogpunt de hiervoor beschikbare budgetten niet altijd toereikend zijn; veel uren blijven onbetaald.
– Groot verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn 30 hulpboeren; ze konden op ieder moment van de dag bij hem terecht.
– Al meer dan 30 jaar rijden van tractoren voor diverse scholen of verenigingen bij evenementen.
– Hulp verlenen bij Rhevak, waaronder het leveren van hout tot het opruimen van de asresten na afloop van Rhevak.
– Jaren lang leegde hij de septic tank voor Scouting Rheden, tegenwoordig is Scouting op een riolering aangesloten en is dat niet meer nodig.
– Toen in 2014 de kerstboom op het dorpsplein afbrandde, had Bennie in no time een nieuwe boom geregeld.
– Bennie stelt ruimte beschikbaar voor het bouwen van wagens voor de Carnavalsoptocht. Zo hebben Carnavalsvereniging De Vrijbuiters en Carnavalsgroep De Theezakjes onderdak bij hem.
– Met oud en nieuw wordt er carbid geschoten in zijn weilanden.
– De brandweer van Rheden oefent wel eens in de weilanden van Bennie.
– Met Pasen en Kerst zorgt hij voor levende have in de zorgcentra Rhederhof en de Boomgaard.
– Ten slotte zit Bennie ook nog in de klankbordgroep van de Plusbus. Daarmee is hij een luisterend oor voor alles wat er gaande is rond de Plusbus.

Alles bij elkaar voldoende reden voor de Heiknüüters om Bennie te eren als Ridder.

Bennie zal nog tot 30 januari aanstaande moeten wachten tot hij officieel tot Ridder wordt geslagen. Vandaag kreeg hij in ieder geval alvast door voorzitter Joop Teunissen een onderscheiding opgespeld in de vorm van een zilveren leeuw.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen