Rheden eet smakelijk met de Van Rossems

Foto: Keulse pot

COLUMN – Ze zijn er weer, de mopperende als pinguïns door ons land schuifelende onaangepaste intellectuelen. Sinds twee weken weer iedere vrijdagavond met hun programma “Hier zijn de Van Rossems” op NPO2 om 21:15 uur.

In Gelderland nemen we de historicus Maarten van Rossem natuurlijk vooral kwalijk dat hij de historische Maarten van Rossum naar de tweede plek verwees en nu de meeste mensen denken bij het Maarten van Rossemplantsoen aan de televisiepersoonlijkheid.

De eerste aflevering zagen we de Van Rossems tevreden op bietjes kauwen in het Zuiderzee Museum. Het recept werd niet gegeven maar het zou één van deze kunnen zijn: asumstadstuin.nl of lifeandlizzy.nl of receptenclub.nl.

Nu is Enkhuizen een wereldstad geweest door de haringvangst. Haring en bietjes zijn een mooie klassieke combinatie als salade.

Afgelopen week liepen de Van Rossems door Keulen. We kennen de Keulse potten natuurlijk allemaal. Maar waarvoor dienden deze? Zijn deze werkelijk bedoeld om een plant in te zetten achter het venster of om rotzooi waarvoor we geen plek hebben en niet weg durven te gooien te bewaren?

Wellicht is dit nog de meest bekende toepassing: een woonhuis voor hebberige kabouters:
In het land der blonde duinen en niet heel ver van de zee,
Woonde eens een dwergenpaartje en dat heette Piggelmee.
Het waren heel, heel kleine mensjes en ze woonden, vrees’lijk lot,
Want ze hadden heel geen huisje, in een oude Keulse pot.

De Keulse pot  is in werkelijkheid een heus keukenattribuut bijvoorbeeld om gezouten vlees in te bewaren. Je kunt er ook groenten (sperziebonen of zuurkool ) in conserveren. Echte mannen brouwen er hun bier in. Tot slot nog een recept van Franse soldaten die het klaarmaakten tijdens hun veldtocht en dat nu bekend staat als Kölnpfanne (inderdaad keulse pot).

We weten niet wat Van Rossem vindt van zijn programma, waarschijnlijk: Ja, ik kan niet anders dan dit een uitermate eigenaardig verschijnsel vinden waarbij het meest mallotige wel is dat er nog mensen zijn die het de moeite waard vinden, om het op zich al treurige apparaat dat de televisie natuurlijk is, aan te zetten om ons te zien.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen