Bevrijdingsfilm Gelders Archief dingt mee naar titel “Stuk van het Jaar 2014”

Foto: Gelders archief

REGIO – Het Gelders Archief heeft de korte bevrijdingsfilm van Harderwijk uit 1945 ingestuurd naar de landelijke online verkiezing van het Stuk van het Jaar 2014. 

Film van huisarts won overtuigend voorverkiezingen van het Gelders Archief.
Deze verkiezing vindt plaats in oktober 2015, de Maand van de Geschiedenis met als thema Vriend en Vijand. Onze internetbezoekers kozen afgelopen zomer tijdens de voorverkiezingen van het Gelders Archief de bevrijdingsfilm tot hun favoriete stuk.
De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legde de feestelijkheden rondom de herwonnen vrijheid treffend vast. De contrasten in de film zijn groot. Geallieerde troepen lopen op straat gearmd met Harderwijkse vrouwen. 
Duitse soldaten zitten als krijgsgevangenen verslagen op de grond. Vlaggen wapperen. Tanks rijden door de straten in een vrolijke parade. De bevrijdingsfilm van de Harderwijkse huisarts is bijzonder, omdat er niet zo veel films van de bevrijding in Gelderland zijn gemaakt, terwijl dat elders wel het geval is.
De zoon van Meijnen, die in Velp woont, schonk in 2009 de amateurfilm aan het Gelders Archief. Andere films van Meijnen uit de periode 1940-1960, die het Gelders Archief beheert, zijn onder meer vakantiefilms, waaronder een opname in Afrika. 
De bevrijdingsfilm van Meijnen over de bevrijding van Harderwijk won met een straatlengte voorsprong de voorverkiezingen van het Gelders Archief. De overwinning van de Harderwijkse amateurfilm in de voorverkiezing kwam vermoedelijk doordat de film stevig gedeeld werd op Facebook, onder meer via enkele (historische) regionale sites. Bovendien stond er in augustus een artikel in de Stentor over de Harderwijkse film. Daarnaast riepen verschillende Twitteraars op om op de film te stemmen.
Via de website www.onsdna.nl/gelders-archief kunnen geïnteresseerden stemmen op de Harderwijkse film. Meer informatie over de deelname van het Gelders archief is te vinden op de website www.geldersarchief.nl.
De landelijke publieksactiviteit Stuk van het Jaar 2014 is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen