Onthulling 100ste geadopteerde afvalbak gemeente Rheden

VELP – In 2013 startte de gemeente als een bezuinigingsmaatregel de Help Mij actie, vele afvalbakken zouden uit de openbare ruimte verdwijnen mits bewoners de bakken zouden adopteren.

Veel bewoners hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Van de 250 bakken die in de gemeente staan zijn er nu 100 geadopteerd. Deze adoptanten legen de bakken en sluiten ze af rond de jaarwisseling. Zij krijgen hiervoor vuilniszakken, een afvalgrijper, handschoenen een sleutel en een afsluitdeksel van de gemeente.

Kleine moeite groot gebaar
De angst voor vervuiling is voor velen een reden om de bakken te adopteren. Maar ook de saamhorigheid en samenwerking in buurten blijkt een reden voor het adopteren van een bak.

Dit blijkt ook uit de Ik Buurt Mee! bijeenkomsten die in buurten georganiseerd worden. Door dit project komen mensen bij elkaar en denken mee over de inrichting van hun buurt door gezamenlijk zaken te organiseren en voor te leggen aan de gemeente. Samen wordt er dan gekeken naar de mogelijkheden.

100ste afvalbak op het Oranjeplein in Velp
Buurtbewoonster, en kunstenares Ellie Wouda onthulde woensdag de 100ste geadopteerde afvalbak samen met Wethouder Ronald Haverkamp. Wouda vindt de contacten tussen bewoners belangrijk maar wil ook zeker een beroep doen op hondeneigenaren. Adoptie 100ste prullenbak

“In het gras bij de speeltuin vinden we helaas nog veel hondenpoep. We moeten beseffen dat mensen vroeger ook gewoon op staat poepten. Poep bevat veel bacteriën en kan hele nare ziektes over brengen. Dat gegeven bracht de mensen naar een poepdoos, deze stonden vroeger gewoon ergens in een hoekje. Honden moeten net als de mensen hun behoefte doen maar hebben geen poepdoos en gaan ook niet uit zich zelf in een hoekje staan. Het zijn de eigenaren die de hond daarbij moeten sturen en laten we vooral beseffen dat de bacteriën vooral kinderen erg ziek kunnen maken” aldus Ellie Wouda.

Ellie Wouda gaat zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur in haar atelier aan het Oranjeplein borden maken met kinderen waarop de gevaren getoond worden. Op deze speelse wijze wil ze kinderen leren dat poep en afval schadelijk kunnen zijn. Deze borden worden later rond de speeltuin geplaatst.

Kinderen die hieraan willen meewerken zijn welkom. Atelier Wouda,Oranjestraat 36a, Velp, 026 – 3818565

Tevens is er in de speeltuin een picknickset geplaatst en er werd een haag samen, met en door, de buurt, geplant. Zowel de haag als de picknickset als de afvalbak zijn geadopteerd door de buurt. Hiervoor tekende zij een overeenkomst met wethouder Haverkamp. Adoptie 100ste prullenbak

Bedankje

Alle mensen die reeds aan afval-poepbak geadopteerd hebben kregen een kleine attentie als dank, een zakje bloembollen en koffie met een gebakje.

Adoptie 100ste prullenbak

Ik buurt mee! gaat door
Nu alle wijken bekend zijn met Ik buurt mee! wil niet zeggen dat het stopt. In tegendeel, het is nog maar het begin. Via de website Ikbuurtmee.nl gaat het halen en brengen van informatie, het delen van wensen en ideeën continu door.

 

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen