Boekje over bevrijdingsramen is voor iedereen!

VELP – In de Grote Kerk in de Kerkstraat te Velp waren zondagmiddag 27 maart, tientallen geïnteresseerden en betrokkenen bijeen voor een interessante lezing door kunsthistorica Dr. Zsuzsanna van Ruyven over ‘de Velpse Bevrijdingsramen in de 1200 jaar oude traditie van glasschilderkunst’.

Na de lezing overhandigde Mr. John Bosnak het eerste exemplaar van het boekje “Bevrijding Velp vereeuwigd in glas” aan burgemeester Petra van Wingerden, als vertegenwoordigster van de gehele bevolking van Velp en gemeente Rheden.

“Prachtig boekje over ontstaan Velpse Bevrijdingsramen in ontvangst genomen!” Zo twitterde de burgemeester vervolgens.

Bevrijdingsramen van en voor alle Velpenaren, was het doel van Stichting Bevrijdingsramen Velp. Dat is inmiddels gelukt. Met het ophalen van oud papier, het organiseren van bazaars, de verkoop van Bevrijdingsramenwijn en met donaties werd er binnen twee jaar voldoende geld opgehaald om beide ramen te bekostigen. Zeventig jaar na de Bevrijding van Velp werden ze onthuld, op 12 september 2015.

Voor iedereen
Het boekje over het ontstaan van de ramen moet beschikbaar zijn voor iedereen, vond het Stichtingsbestuur. “Daarom wordt het boekje zonder winstoogmerk verkocht”, zegt voorzitter Gety Hengeveld. “In de bevrijdingsmaand april kost het slechts € 3,50. Na 5 mei € 4,95. Het is bij alle boekwinkels in de omgeving verkrijgbaar.”

In meer dan 100 kleurenfoto’s en teksten wordt uiteengezet hoe het idee ontstond, hoe het geld ‘door alle Velpenaren’ bijeen werd gebracht, hoe Velpenaren met voorstellen kwamen en het ontwerp werd gemaakt. Ook foto’s van het vervaardigen van de ramen, van uitgeknipte kartonnen bloemen tot het beschilderen van het glas. En ook hoe de ramen werden geplaatst en tenslotte onthuld.

Kunsthistorica Dr. Zsuzsanna van Ruyven schreef een inleiding en verder zijn er bijdragen van Ds. Frans Ort, Anton Oskamp (zoon van de Velpse predikant die in het verzet zat) en Michael Heymann, de Duitse glazenier.

Na afloop van het officiële programma, zondagmiddag, was een gezellige receptie met drankjes en paasbrood en -eitjes, waar tientallen Velpenaren en oud-Velpenaren van genoten.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Boekje bldz. 34 en 35 Boekje blz 38 en 39

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen