Column; Grenzen

Foto: grensovergang

Vorige week heb ik gewezen op het feit dat april is uitgeroepen tot Maand van de Filosofie. Veel mensen weten dat filosofie iets te maken heeft met nadenken, maar er zijn wellicht ook mensen die denken dat ze het weten.

Een echte filosoof vraagt zich in zo’n geval af: “Is dat wel zo?”

Het thema van deze maand is: “Over de grens”. Dit is mijns inziens een mooi en actueel thema. Op www.maandvandefilosofie.nl kunt u hier alles over lezen. We leven in een wereld waarin we allemaal graag profiteren van grenzeloze mogelijkheden, maar waarin we ook graag duidelijk de grenzen bepalen voor mensen die andere dingen denken of andere dingen doen.

Leuk of niet, deze keer wil ik u graag uitnodigen om samen met mij wat grenzen te gaan verkennen. Mogelijk ga ik al ver over de grenzen van uw incasseringsvermogen als ik hier al weer met het woord “Referendum” op de proppen kom. Toch voel ik een grenzeloos verlangen hier nog een paar opmerkingen over te maken.

Uiteraard heb ik oprecht te doen met onze premier Mark Rutte. Wat zal deze man, die doorgaans op veel zaken een heel duidelijke visie heeft, afgelopen woensdagavond gebaald hebben. Slechts een paar procenten scheelde het en dan was er niets aan de hand geweest.

Nu moet hij in Europa gaan uitleggen wat die rare Hollanders toch bezield heeft. Ook moet hij nu een poging doen om alle nuances tussen ja en nee te gaan verkennen. Een onmogelijk opgave en het is echt geen wonder dat dit weken gaat duren.

Onze minister van Algemene Zaken heeft ons echter al beloofd dat hij zijn uiterste best zal doen om het iedereen naar de zin te gaan maken. Mark kent kennelijk geen grenzen, maar ik zou hem willen influisteren dat hij maar eens de grens tussen fictie en werkelijkheid moet gaan herdefiniëren. Ik ben heel benieuwd met welk verhaal hij binnenkort gaat komen.

De grootste verliezers, of zo u wilt “losers”, zijn natuurlijk die personen die op 6 april naar het stembureau zijn gegaan en de moeite hebben genomen om “ja” te stemmen. Het vergt weinig inlevingsvermogen om te onderkennen dat zij zeker hun zin hadden gekregen als ze waren thuis gebleven.

Met alle respect; de gemeente Rozendaal haalde het hoogste opkomstpercentage van het hele land. Bijna de helft van de stemgerechtigden kwam op en daarvan stemde ruim 60 % “ja”.

We kunnen ons nu dus gaan toeleggen op het verzamelen van handtekeningen. Vroeger was het zo dat sommige mensen probeerden om één handtekening van veel bekende personen te verzamelen. We zijn nu echter in een tijdperk aanbeland waarin de handtekening een heel andere rol moet worden toegedicht.

Nu gaat het er om dat één persoon probeert veel handtekeningen te verzamelen van veel onbekende personen. Mede als gevolg van het digitale tijdperk, waarin alle grenzen lijken te zijn weggevallen, is het nu mogelijk om binnen de kortste keren honderdduizenden handtekeningen te verzamelen, waardoor het mogelijk is om over allerlei zaken een referendum te organiseren.

Natuurlijk heb ik al uitgebreid en diepgaand nagedacht over de grenzeloze mogelijkheden die dit oplevert. Ik stel voor dat we in elk geval over een aantal dringende vraagstukken een referendum gaan organiseren. Misschien is het wel mogelijk om via rheden.nieuws.nl een actie te starten.

Al heel lang stoor ik me aan de slordigheid waarmee we ons mooie land menen te moeten aanduiden. Officieel moeten we het hebben over “Het koninkrijk der Nederlanden”, maar “Nederland” is natuurlijk ook een heel mooie aanduiding. Onnadenkenden en met name ook reclamemakers hebben het vaak over “Holland”, maar dit slaat natuurlijk nergens op.

Daarom moeten we gaan stemmen over het voorstel om Nederland voortaan “Cruijffië” te gaan noemen.

Gezien de jongste gebeurtenissen mogen we er gerust van uitgaan dat de kans dat dit voorstel wordt aangenomen zeer aanzienlijk is. Verder zou ik nog graag referenda organiseren over een verbod op Volendamse zangers, de kleur van Zwarte Piet of bijvoorbeeld de wenselijkheid van het organiseren van referenda.

Het wilde Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen