Profwielrenner opent fietsclub van ’t Jagthuis in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Op maandag 18 april geeft profwielrenner Maarten Tjallingii het officiële startsein voor de fietsclub van ’t Jagthuis, verpleeghuis voor ouderen met dementie in Velp.

Na de warming-up knipt hij om 11.30 uur het Giro-roze lint door en zet het nieuwe fietslabyrint in werking. Na de cooling down zijn er gezonde hapjes en smoothies.

Blijven bewegen vraagt bij mensen met dementie extra aandacht. Het deel van de hersenen dat de mens motiveert om te bewegen, functioneert bij hen namelijk niet goed meer.

Innoforte zoekt daarbij de aansluiting bij wat cliënten zelf graag doen of altijd graag gedaan hebben. De fietsclub blijkt een schot in de roos te zijn voor de ouderen die sportief aangelegd zijn.

In ’t Jagthuis is speciaal voor hen een fietshonk gemaakt met hometrainers en handhometrainers. Iedere donderdag trappen zij, onder de opzwepende leiding van de bewegingsagoog en stagiaires van ROC12, heel wat kilometers weg.

Dat Maarten Tjallingii, die zelf ook de Giro fietst, de fietsclub nu komt openen, geeft de deelnemers een trots gevoel.

Zelf ontwikkeld: het fietslabyrint
In samenwerking met het Fietslabyrint uit Den Haag, en RSR, leverancier van hulpmiddelen, heeft Innoforte een eigen fietslabyrint voor mensen met dementie ontwikkeld. ‘Nu zetten de cliënten al fietsend, een filmscherm met bewegend beeld in werking. Het is net of zij buiten aan het fietsen zijn.

Maar we zijn al aan het onderzoeken hoe we mensen bijvoorbeeld stappend achter de rollator, de beleving kunnen geven dat zij echt van hun achterdeur naar de schuur lopen. Hoe beter wij erin slagen om cliënten op een natuurlijke manier te laten bewegen, hoe logischer zij dat vinden en hoe makkelijker dat gaat.

Die herkenbaarheid van de omgeving maakt dat de cliënt het gewoon doet. Dát willen we hebben!’, zegt Ando Jansen, teamleider Technische Dienst. ‘En nog verder in de toekomst gekeken, zien we ook mogelijkheden voor een uitje in een roeibootje! Als bewegen maar uitdagend is.’ Het bijzondere aan dit fietslabyrinth zijn de aanpassingen die gedaan zijn om het gebruikersgemak voor mensen met dementie te vergroten.

Zo is de instap extra laag gemaakt omdat mensen met dementie vaak niet goed in kunnen schatten of zij hun been hoog genoeg optillen. Er is een extra steun in de rug gemonteerd die, net als het zadel en het stuur, in hoogte verstelbaar is.

Ook kan het stuur mee naar links en rechts draaien als de fietser ‘af wil slaan’. De fiets staat extra stevig op een plateau in de vorm van een herkenbaar fietspad.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen