Rheden Nieuws eet ‘Geurend IJzerhard’

Foto: Rheden eet smakelijk

Jaren geleden reed uw columnist tijdens een vakantie van dorp naar dorp in het Zuiden van Frankrijk. Het was een heerlijk warme dag met een hete droge lucht die voorkomt dat de hoge temperatuur je loom maakt.

Al rondrijdend en van de kleuren en geuren genietend kwam hij langs een theecafé met van die typisch Franse bistrosetjes voor de deur. Op de tafeltjes stonden allerlei potten met kruiden de bloeien. De eigenaresse vertelde dat het ons onbekende plantje met violette bloemen een verveine was. Als herinnering aan deze ontmoeting kregen we het plantje cadeau. Hij staat nog steeds inmiddels als miniboompje kruidig te wezen in de tuin.

Afgelopen week was de laatste uitzending te zien van Koken met Van Boven. Dit keer een speciaal thee met kaas. Yvette van Boven gaat op bezoek bij Betty Koster. Zij legt uit dat thee en wijn allebei veel variatie hebben in geur en smaak. Daar kunnen we passende kaas bij zoeken.

Voor de mannen die vinden dat thee vooral een vrouwendrankje is, kan dit een kennismaking zijn met een different cup of tea: earl-grey thee met sereh punch.

Heel knap is het om een hoofdgerecht met thee als belangrijk bestanddeel. Yvette van Boven is er in geslaagd: groene verveine tabouleh.

Het is een beetje koud dit weekend, je kunt dit recept ook bewaren voor hete dagen: verveinesorbet

Verveine of Verbena heeft als officiële Nederlandse naam Geurend IJzerhard waarschijnlijk omdat het vrij veel ijzer bevat. Overigens naast ijzer nog een stapel andere werkzame stoffen als: iridoïde glycosiden verbaline of cornine, verbenine, hastatoside em aucubine, bitterstoffen, de fenylpropaaderivaten rozemarijnzuur en verbascoside, tanninen, slijm, de etherische oliën citral, terpenen en terpeenalcoholen en vitamine C. Het zal dan ook niemand verwonderen dat van de oude Egyptenaren, Grieken, Romeinen tot de Kelten het als een heilig kruid beschouwden waaraan de meest uiteenlopende geneeskrachtige werkingen werd toegeschreven. Voor wie een geheimpje kan bewaren: het is ook een onderdeel van de Heksenzalf waardoor de heksen kunnen vliegen.

Rheden eet smakelijk!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen