Column, Vreemd

Foto: Wielerronde buurtfilosoof

Column – Een interessant aspect van het filosofenbestaan is het nadenken over het gedrag en de beweegredenen van de medemens. Het lastige is dat ik soms erg mijn best moet doen om het echt te snappen.

Iets dat anders is dan dat we gewend zijn noemen we vaak vreemd. Afgezien van het jaarlijkse evenement dat bekend staat onder de naam carnaval, beschouwen we het “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, doorgaans als een uitdrukking die goed past bij het typisch Nederlandse karakter. Waarom we bijvoorbeeld in november plotseling massaal zin krijgen in marsepein en pepernoten is me nog altijd een raadsel.

Dit is dan ook precies de reden waarom ik me afvraag waarom we kennelijk in de gemeente Rheden van gekkigheid niet meer weten wat we moeten doen met betrekking tot de Blijde Doorkomst.

In een bericht op deze website lezen we dat fysiotherapiepraktijk Ter Horst bewoners, die in het kader van de ouderenzorg op de Biesdel of in Oosterwolde van hun welverdiende rust genieten, gaat opschepen met handfietsen, hometrainers, tafelfietsen, een duofiets en een tandem

Dit in het kader van hun eigen Giro d’Italia. Speelotheek ‘Het Kasteel’ gaat onschuldige kinderen lokken met Italiaans ijs. Hoe verzinnen ze het.

Gelukkig vinden we nog veel meer leuke, verbazingwekkende en interessante wetenswaardigheden met betrekking tot de Giro in de gemeente op een speciale daarvoor ingericht hoekje op rheden.nieuws.nl.

We zien daar bijvoorbeeld dat de doorkomst van de Giro door alle dorpen in de gemeente Rheden bij benadering plaats zal vinden tussen 13:45 en 17:00 uur. Gedurende deze periode is het parcours en de wegen die daar direct op aansluiten afgesloten.

Wie de daaropvolgende uitleg leest, kan niet anders dan tot de conclusie komen dan dat het op acht mei een chaos wordt in en rond onze anders zo rustige gemeente. Ik heb er niet echt verstand van, maar ik schat in dat de doortocht van het peloton in de gemeente Rheden niet veel langer zal duren dan een stief kwartiertje.

Stel dat er een kopgroep is die anderhalf uur voorsprong heeft, dan is blijft er nog veel tijd over. Tellen we daar echter de onvermijdelijke reclamestoet en de bezemwagen bij dan zou het inderdaad toch nog wel eens ruim drie uur kunnen gaan duren.

Wie toevallig over de N 348 door Leuvenheim rijdt, kan zich verbazen over een paar roze lapjes die men daar om de bomen heeft gewikkeld. Nee, dan heeft Rheden het toch een stuk beter voor elkaar. Daar is de dorpenroute opgefleurd met prachtige roze tweewielers.

Zonder meer een heel origineel idee. Is het u al opgevallen hoe prachtige dit roze afsteekt tegen het frisse lentegroen dat nu uit bomen en struiken schiet?

Als ik mij niet vergis zijn er al een paar van die fietsen verdwenen, maar ik weet eerlijk gezegd niet wie ik nu eigenlijk zou moeten betichten van het vreemdste gedrag; mensen die roze fietsen laten slingeren, of zij die zich bewust zijn van hun burgerplicht en de boel graag netjes houden.

Afgelopen week was ik bij de kapper. Daar lag een roze föhn. Volgens de kapster is dat puur toeval, maar toen ze haar roze telefoon tevoorschijn haalde vond ik dat toch wel heel frappant.

Gelukkig wordt de doortocht door de NOS live uitgezonden. Dit biedt veel mogelijkheden. Inwoners van de gemeente blijven gezellig thuis bij de buis met roze koeken en rozensiroop. Alles is dan veel beter te zien en te volgen.

Het bijkomende voordeel is dat heel Nederland kan zien hoe mooi onze gemeente is en vooral ook hoe lekker rustig het daar is.

Natuurlijk hopen alle Rhedense ondernemers een graantje mee te pikken. Maar ik kan u verzekeren dat de verpletterende indruk die de gemeente zal maken als haar inwoners mijn wijze raad zullen opvolgen, de parel langs de IJssel definitief op de kaart zal zetten als toevluchtsoord voor velen die op zoek zijn naar een stukje welverdiende rust.

De buurtfilosoof

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden