Presentatie over Oranjevorst Wilhelmina

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Het begin van de maand mei is de tijd van herdenken en feestvieren.Nederland herdenkt de slachtoffers van de oorlogen en vieren feest op Bevrijdingsdag.

Om aan te sluiten bij deze dagen zal Dhr. Wim Kroon uit Apeldoorn een presentatie verzorgen over misschien de belangrijkste Oranjevorst, Wilhelmina. De presentatie wordt gehouden in de Elleboog van Nieuw Schoonoord in Velp.

Kroon zal diverse aspecten van haar leven naar voren brengen.

Het verhaal begint met het overlijden van haar vader in 1880. Wilhelmina werd toen op 10 jarige leeftijd “titulair “ vorstin.
In de 8 jaren die volgden werd de prinses met grote zorg voorbereid op haar toekomstige taak.

Een opgave die koningin Emma niet gemakkelijk viel en waarvan zij s‘nachts soms wakker lag.
Na haar inhuldiging op 6 september 1898 wist de koningin dat bij de keuze van een echtgenoot de ogen van het hele Nederlandse volk op haar gericht waren.

Zelfs de Duitse keizer Wilhelm II bemoeide zich met de keuze van een partner, maar Wilhelmina ging haar eigen weg. Ze verloofde zich met hertog Hendrik van Mecklenburg Schwerin.

In de presentatie wordt verder aandacht geschonken aan de zorg voor haar dochter Juliana, haar liefde voor de natuur , haar kunstzinnige aard, die tot uitdrukking kwam in haar schilderijen en niet te vergeten aan haar gedwongen verblijf in Engeland in de jaren 1940 tot 1945.

Het belooft dus een interessante en boeiende middag te worden.
Leden en gasten zijn welkom. Neem vrienden, familie en buren mee!

Dit wordt gehouden in Nieuw Schoonoord-zaal de Elleboog te Velp, tijd:14.30 uur op dinsdag 10 mei en wordt aangeboden door P.C.O.B van Velp/Rozendaal .

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden