Column; Moe

Foto: De Buurtfilosoof

Er zijn van die momenten waarop je als kritisch volger van het nieuws even niet meer weet waar je moet beginnen. Het aanbod is dan zo groot dat je van ellende dan maar op zoek gaat naar de kleinere berichtjes en ogenschijnlijk onbelangrijke zaken.

Het werd echter zo gek dat ik afgelopen week toch maar even mijn huisarts ben gaan consulteren. De uitkomst was even verrassend als confronterend. Ik lijd aan een zeldzame combinatie van voorjaars- en nieuwsmoeheid.

De meeste mensen kunnen hier goed mee leven en als de patiënt zich houdt aan de voorgeschreven medicatie, dan is er weinig aan de hand. Toch zijn er mensen die tot een kwetsbare risicogroep behoren.

Bovenop de normale symptomen van voorjaars- of lentemoeheid, zoals lusteloosheid, snel geïrriteerd zijn en concentratiestoornis, stapelt zich het dagelijkse nieuws op en ga daar dan maar eens iets verstandigs over zeggen.

Waarom droeg burgemeester Petra van Wingerden-Boers een hemelsblauw gewaad tijdens de herdenking bij het Rozenbos? Had dit eigenlijk niet roze moeten zijn? Wie zichzelf dit soort vragen stelt heeft last van nieuwsvervaging.

Ik had zelfs afgelopen week een rare droom over soldaten die roze fietsen in beslag namen, maar het werd echt eng toen Douwe Bob niet mee mocht doen met het songfestival omdat hij zich niet wilde aanmelden bij de Nederlandse Kultuurkamer.

Het herdenken van doden zal nog wel even doorgaan, net als alle discussies over goed en fout en welke lessen we kunnen leren uit het verleden. Over een paar jaar wellicht zonder het Dierens Mannenkoor. De vergrijzing begint ook daar aardig toe te slaan; je krijgt de indruk dat velen van hen de oorlog nog bewust hebben meegemaakt.

Gelukkig worden ze begeleid door een jongedame, maar zij bespeelde een piano die gezien het craquelé aan de zijkant weer wel in het plaatje paste.

Op acht mei ben ik voornemens mijzelf maar eens een pyjamadag te gunnen. Tot overmaat van ramp hebben we op deze dag te maken met de tweede zondag van de maand, maar mijn schoonmoeder hoeft dus niet bang te zijn dat ik haar zal komen verwennen met een e-Cadeaubon voor een weekje Bungeejumping in de Ardennen.

Wel zou ik op deze mooie voorjaarsdag zo maar eens kunnen wegdromen bij het feit dat het nog maar twee nachtjes slapen is dat Slow Down net niet goed genoeg blijkt te zijn om de finale te halen.

Ik ga ook niet naar Langs de Lijn luisteren om te horen hoe de Superboeren het feestje van hun gasten gaan verpesten en de televisie blijft uit. Het enige roze dat ik ga zien is mijn pluche nijlpaardje.

Er zijn nog wel wat tips voor mensen die het ook moeilijk hebben in deze dagen. Maak u vooral niet druk over het nieuws van vandaag en knoop vooral goed in uw oren dat het binnenkort allemaal nog veel erger wordt.

Na zondag gaat de Giro eigenlijk pas echt beginnen en de Olympische spelen zitten er ook nog aan te komen. We hebben het dan alleen nog maar over sport en ik troost me met de gedachte dat we er deze zomer geheel terecht niet bij zijn. Een hittegolf is al erg genoeg.

Maar er is meer. Forceer je gedachten niet: geniet van het mooie lenteweer en probeer niet op de hoogte te blijven van zogenaamd belangrijk nieuws. Lees vooral veel goede columns en vermijd commerciële radio en televisie: je wordt er echt niet fitter van.

Bouw je nieuwsopname geleidelijk op: begin met een klein stukje in de Regiobode, ga daarna pas verder met meer diepgang. Geniet, maar lees met mate, bijvoorbeeld een goede krant of kijk eens wat vaker op rheden.nieuws.nl.

Daar lezen we bijvoorbeeld dat Pand 31 te Dieren vier ochtenden in de week de harde concurrentie aan gaat met andere ondernemers in de wijk die koffie of thee schenken. Bezoekers betalen daar slechts € 0,25 per kopje en dat is nog niet alles. Ze mogen zelfs hun lievelingsboek mee naar huis nemen. Een eerbetoon op buurtniveau aan het op zaterdag geopende 4Noppes?

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen